logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Opravíme zastřešení dvorany, musí se omezit provoz

Publikováno 15.5.2024

Zastřešení dvorany zámku projde generální opravou. Dojde k výměně zasklení skořepiny zámku, výměně zasklení v oknech na severním a jižním křídle skořepiny a také k výměně zasklení na severní stěně. Tyto práce si v termínu od 5. června do 29. září vyžádají omezení provozu zámku, činnost úřadu ale zůstane zachována.

Probíhající práce budou bohužel znamenat zvýšenou prašnost  a hluk a kvůli bezpečnosti návštěvníků si vyžádají omezení provozu zámku. Průchod zámkem bude uzavřen, nepřístupný bude prostor dvorany. Vstup do budovy bude pouze z jižní strany z Pernštejnského náměstí.  Do září jsou také zrušeny plánované prohlídky zámku, pro zájemce připravujeme náhradní termíny. Zároveň jsou také zrušeny plánované vernisáže v galerii Severní křídlo zámku.

Vstup do Zámecké zahrady ze severní strany bude také uzavřen kvůli umístění zařízení staveniště. Do zahrady se tak dostanete buď z Pernštejnského náměstí klem zámecké věže nebo zespodu od Veličky z Čechovy ulice.

Důvodem tak rozsáhlých oprav je celkový stav zasklení dvorany po více než čtvrtstoletí provozu. Po této době už nefunguje těsnící tmel a těsnící lišty. Aktuálně zde dochází k zatékání mezi skla a skla se stávají netěsné. Některá skla jsou prasklá.  V některých místech dochází ke korozi nosné konstrukce. Celkové náklady na výměnu zasklení dvorany vyjdou na  17,5 milionu korun, na akci jsme získali dotaci, takže oprava je spolufinancována Evropskou unií.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies