logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Bývalá kasárna Jaslo

Publikováno 24.1.2018

Areál bývalých kasáren Jaslo tvoří rozsáhlý komplex na severovýchodě Hranic, mezi ulicí Tovární a potokem Ludina. Jde o zhruba 17ti  hektarový areál, založený v roce 1923.

V roce  1927  se do nich přesunuli dělostřelci z Opavy. Areál byl modernizovaný v padesátých letech minulého století, V areálu se nacházela řada budov (sklady, kino, tělocvična, kotelna, ubytovny).

Do kasáren se v listopadu 1983 začaly umisťovat útvary sovětské armády, které zajišťovaly obsluhu raket středního doletu. Současně s nimi přišly rodiny důstojníků, pro které se následně vybudovalo sídliště Nová (1984-1985) na kopci nad kasárnami. Sovětská armáda zde vydržela do roku 1988, kdy se v rámci uzavření dohody o likvidaci raket středního doletu, vrátila zpět do Ruska.

 Po odchodu sovětských vojsk využívala kasárna opět armáda, areál však už nebyl plně využíván. V roce 2006 byl definitivně opuštěn a v roce 2008 jej armáda označila za nepotřebný a nabídla ho ostatním organizačním složkám státu a organizacím. Žádná z nich areál nechtěla a tak byl téhož roku prohlášen za nepotřebný pro stát.  Město o něj projevilo zájem, přičemž usilovalo o bezúplatný převod. Ministerstvo obrany však zkoušelo tento areál prodat, což se povedlo v roce v roce 2012.

Areál zakoupila soukromá společnost, která jej postupně rozprodává dalším subjektům.

A takto vypadala kasárna Jaslo v době prodeje.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies