logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Leidschendam - Voorburg

Publikováno 2.8.2017

Leidschendam - Voorburg (Nizozemí) je krásné město se 40 tisíci obyvateli, které leží v těsné blízkosti Haagu. Má nádherné historické centrum s mnoha pečlivě udržovanými památkami. Voorburg je také městem soch, na jeho území je neuvěřitelný počet 67 soch

provincie: Zuid-Holland

56 km od hlavního města Amsterodamu

1279 km od Hranic (na směrovníku1310)

obyvatel: 73.832

partnerství: 1990 (Voorburg)

Smlouva o spolupráci a družbě  mezi oběma městy byla podpsána 14. června 1990 předsedou Městského národního výboru Ing. Jiřím Jaškem a starostou Voorburgu Drs. H. B. Eenhoornem.

Aglomerace vznikla v roce 2002 sloučením obcí Leidschendam, Voorburg a Stompwijk. Na území Voorburgu se nacházela pevnost již v době římské říše, velký rozmach regionu nastal na přelomu 19. a 20. století, kdy se oblast stala předměstím Haagu, který je sídlem nizozem­ské vlády i hlavy státu. Dnes je Leidschendam-Voorburg moderním městem s mimořádným množstvím historických i současných soch a památníků. K nejnavštěvovanějším památkám patří Hofwijck letní sídlo  básníka a politika Constantijna Huygense (1596-1687) a jeho syna významného matematika a fyzika Christiana Huygense (1629-95).

Krásné město se 40 tisíci obyvateli, které leží v těsné blízkosti Haagu. Ledischendam – Voorburg má nádherné historické centrum s mnoha pečlivě udržovanými památkami. Voorburg je také městem soch, na jeho území je neuvěřitelný počet 67 soch. I novodobá stavení výroba se podřizuje tradičnímu architektonickému výrazu holandských staveb. Město je plné zeleně, a to nejen na veřejných prostranstvích, ale i na pozemcích a zahradách rodinných domů, které tvoří základ bydlení ve Voorburgu. Vedle historického centra plného obchůdků, stylových hospůdek a kaváren se zahrádkami, má Voorburg i moderní část, které vévodí budova ve tvaru pyramidy v sousedství městské knihovny.

Od r. 2002 se Voorburg spojil s městem Leidschendam a vzniklo tak dvojměstí Leidschendam-Voorburg.

Historie partnerských vztahů

Partnerské vztahy mezi Hranicemi a Voorburgem se začaly utvářet v březnu roku 1990. V červenci roku 1990 byla v Hranicích na své první návštěvě delegace města Voorburg, v jejimž čele byl starosta drs. H. B. Eenhoorn a následně byla podepsána smlouva o spolupráci a partnerství mezi oběma městy. Za mnoho let partnerství se rozvinula spolupráce mezi školami, muzikanty, sportovci, umělci, ale i osobní přátelství konkrétních obyvatel.

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies