logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Parkovací stání Komenského v Hranicích

Publikováno 7.2.2024

Projekt „Parkovací stání Komenského v Hranicích“, registrační číslo CZ.05.01.03/04/22_019/0002325 je spolufinancován Evropskou unií. Dotace se poskytuje za účelem realizace projektu v rámci Operačního programu Životní prostředí 2021-2027.

Projekt s názvem „Parkovací stání Komenského v Hranicích“ řeší problém nevhodného zpevněného povrchu parkovacího stání v centru města Hranice a navýšení jeho kapacity z důvodu vysoké frekvence jeho využití.

V současné době parkoviště tvoří asfaltobetonová plocha a čtyři zatravněné ostrůvky, které budou upraveny. Plochu nahradí vodopropustná dlažba na parkovacích stáních a na vozovce. V projektu je nově navrženo 72 parkovacích stání, z toho 2 bezbariérová stání, což je navýšení kapacity o více než 10 parkovacích míst. Z důvodu rozšíření parkoviště bude přesunuto veřejné osvětlení. Povrch parkovacích stání a komunikace bude vybudován z drenážní dlažby a propustných konstrukčních vrstev, odtok dešťových vod bude tedy zajištěn postupným zasakováním vody do podloží nebo do stávajících uličních vpustí.

Cílem tohoto projektu je výměna nepropustných  betonových a asfaltových povrchů, které jsou běžně odvodňovány do kanalizační sítě, a jejich nahrazení propustnými zpevněnými plochami se vsakovací schopností. Propustné plochy zvyšují vsak dešťových vod a přispívají ke snížení zatížení stokového systému.

Rozpočtové náklady projektu                                                                                   11 774 071,43 Kč

Dotace Operačního programu Životního prostředí                                           10 007 960,72 Kč

Podíl města                                                                                                                      1 766 110,71 Kč

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies