logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Revitalizace zeleně v parku Sady Československých legií v Hranicích

Publikováno 12.3.2024

Projekt „Revitalizace zeleně v parku Sady Československých legií v Hranicích“, číslo žádosti OPZP_22_1_3_01_00249 je spolufinancován Evropskou unií. Dotace se poskytuje za účelem realizace projektu v rámci Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Předmětem projektu je revitalizace vegetačních prvku, asanace a pěstební opatření stávajících stromů a následná výsadba nových jedinců a keřového patra.

V návrhu řešení revitalizace je obnova stávající a výsadba nové zeleně. V rámci asanací se počítá s odstraněním neperspektivních jedinců, které jsou nahrazeny novými jedinci. Do hlavní aleje budou stávající platany doplněny v dostatečném sponu tak, aby do budoucna vzniklo plnohodnotné stromořadí.

Do vybraných částí parku jsou navrženy výsadby listnatých a jehličnatých stromů, které z části nahradí odstraněné stromy a z části nově doplní otevřené stávající plochy. V prostoru květnice je navržena výsadba lip v pravidelném rastru. Návrh počítá i s přesazením dvou stávajících mladých lip.

Park je doplněn o kvetoucí keřové patro, které do parku vnese větší atraktivitu ve vegetačním období a podpoří biodiverzitu.

Ve vybraných místech je navržena i výsadba vyšších keřů, a to především k odclonění tenisových kurtů a workoutového hřiště, které tak budou lépe začleněny do prostoru parku. K částečnému odclonění dojde i v blízkosti vodárenského zařízení.

Součástí projektu je i následná péče o zeleň po dobu 3 let.

 

Rozpočtové náklady projektu                                                    1 665 393,33 Kč

 

Náklady projektu budou zcela pokryty z dotace Operačního programu Životního prostředí AOPAK.         

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies