logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Severovýchodní obchvat

Publikováno 16.10.2017

Severovýchodní obchvat města o délce 2,2 kilometru je největší stavební projekt města za poslední desetiletí.

Důvodem ke stavbě obchvatu je neustále stoupající hustota dopravy ve městě, zejména na páteřních komunikacích v centru – na Třídě 1. máje a Komenského ulici a také na Nádražní ulici. Obchvat města je zásadní stavbou pro zklidnění dopravy v Hranicích a zlepšení životního prostředí. Řeší propojení silnic II/440 (směr Potštát) a I/47 (směr Bělotín) mimo obytné části města a slouží k odklonění tranzitní a cílové dopravy mimo obytné zóny. Velmi důležité je, že Hranice díky obchvatu získají alternativní trasu příjezdu od dálnice. Páteřní silniční síť v Hranících je velmi řídká a řidiči, ať chtějí, či ne, vždy musí projet několika kritickými body ve městě. Obchvat umožní některým z těchto míst se vyhnout.

Obchvat také zlepší napojení čtyř průmyslových zón na severovýchodě města na silniční síť. V aktivních průmyslových zónách pracuje již nyní na 2 700 zaměstnanců, a předpokládá se, že jejich počet stoupne až na 4 tisíce. Celkový počet osobních i nákladních vozidel jen z těchto průmyslových zón pak přesáhne intenzitu 5000 vozidel za den. V této části města je navíc situováno i vlakové a autobusové nádraží. Přetížení ulic zhoršuje i průjezd autobusů a zhoršuje tak účinnost městské hromadné dopravy.

Výstavba obchvatu také přispěje ke zlepšení životního prostředí, zejména kvality ovzduší, protože doprava se významnou částí podílí na množství polétavého prachu PM10 ve městě. Obchvat ale přinese i snížení hluku v ulicích města. Důležité je i zvýšení bezpečnosti v ulicích. Zejména v ulicích Tovární a na Třídě 1. máje se nyní potkávají chodci, cyklisté a tisíce osobních i nákladní automobilů, takže hrozí časté nehody, které by mohly mít tragické následky.

Fotogalerie přináší první vizualizace plánované trasy obchvatu.

V Zámeckém klubu byly představeny plány obchvatu města

Seznámení hranické veřejnosti s obchvatem města Hranic proběhlo v pondělí 25. září  od 18  hodin v Zámeckém klubu v Hranicích. Do Klubu dorazilo několik desítek lidí, kteří byli seznámeni s budoucí trasou obchvatu, se současnouo připraveností investice ai s výhledy dalšího vývoje. 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies