logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Kontroly roku 2018

Publikováno 3.1.2019

Kontrolní orgány mají na základě § 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) povinnost pravidelně, alespoň jednou ročně, zveřejnit způsobem umožňujícím dálkový přístup obecné informace o výsledcích kontrol.

Interní auditor (kontrolní pracovník)

1) Příspěvkové organizace

Předmětem kontroly bylo ověření údajů ve finančních a účetních výkazech, prověření způsobu vedení účetnictví, celkového hospodaření a účtování se zaměřením především na kontrolu inventarizace a účetní závěrky, kontrolu účtování o majetku (pořízení, vyřazení, odepisování), kontrolu účtování a použití peněžních fondů podle zákona č. 250/2000 Sb., kontrolu účtování pronájmů, kontrolu cestovních náhrad, kontrolu autoprovozu, kontrolu dalších vybraných oblastí a účtů, kontrolu doplňkové činnosti, kontrolu mzdových nákladů z rozpočtu zřizovatele.

Kontrolovanými subjekty byly 2 další organizace.

Kontrolovaná období: rok 2015, rok 2016, rok 2017.   

Shrnutí z kontrol příspěvkových organizací

- nesprávné účtování o zálohách

- nedodržování Zásad hospodaření s movitým majetkem pro příspěvkové organizace

- rozdíl v odpisech oproti odpisovému plánu

- chyby při sestavování rozpočtu FKSP

- neproúčtování nákladů do doplňkové činnosti, které s ní souvisely

- nevypracované vnitřní směrnice

- nedodržování obsahové náplně syntetických účtů

- překročení pokladního limitu

- dvojí zaúčtování přijaté faktury do nákladů

- nedodržování Pokynu zřizovatele k vykazování doplňkové činnosti a pro vykazování školních a mimoškolních aktivit

- nesprávné účtování o přijatých fakturách (faktury nebyly rozúčtované podle dodaného plnění, účtování o řádné faktuře jako o záloze, faktura nebyla zaúčtovaná jako záloha)

- nedostatky ve vykazování a ekonomice doplňkové činnosti

- neproúčtování inventarizačních rozdílů

- chyby při výplatě jízdních výdajů na pracovní cestě

2) Kontrola grantů

V hodnoceném období roku 2018 příspěvkové organizace žádný grant nezískaly, proto není co hodnotit a tato část nebude vyplňovaná.  

Shrnutí z kontrol grantů

Žádné.

Odbor vnitřních věcí - Matriční úřad Hranice

Předmět kontroly: Dodržování zákona č. 301/2000 Sb. o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhlášky č. 207/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, zákona č. 91/2012 Sb., o mezinárodním právu soukromém, v platném znění, zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů a dalších souvisejících právních předpisů.

Kontrolované osoby: Matriční úřady ve správním obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností Hranice. Jedná se o Matriční úřad Bělotín, Hustopeče nad Bečvou, Opatovice, Potštát, Všechovice.

Výsledky kontrol: Byly zjištěny nedostatky při zápisech údajů do matričních knih a matričních dokladů, především týkající se názvu okresů. V případě vystavování druhopisů matričních dokladů nebylo v některých případech uvedeno rodné příjmení a v případě absence údaje v matriční knize nebylo v dokladu uvedeno slovo „nezjištěno“. V zápisech o určení otcovství nebyla uvedena hodina, kdy byl tento zápis proveden. V protokolu o uzavření manželství nebyl uveden datum předání oddacího listu a v případě vydání Osvědčení k církevnímu sňatku nebyly samostatně vedeny podklady pro jeho vydání. Dále bylo doporučeno provést likvidaci znehodnocených matričních tiskopisů dle platné směrnice.

Odbor Obecní živnostenský úřad

Výsledky kontrolní činnosti za rok 2018 naleznete v příloze.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies