logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Kontroly roku 2019

Publikováno 15.1.2020

Kontrolní orgány mají na základě § 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) povinnost pravidelně, alespoň jednou ročně, zveřejnit způsobem umožňujícím dálkový přístup obecné informace o výsledcích kontrol.

Interní auditor (kontrolní pracovník)

1) Příspěvkové organizace

Předmětem kontroly bylo ověření údajů ve finančních a účetních výkazech, prověření způsobu vedení účetnictví, celkového hospodaření a účtování včetně provedení inventarizace a účetní závěrky, kontroly grantů poskytnutých z rozpočtu města, mzdových prostředků z rozpočtu města, kontrola prostředků na ICT, kontrola doplňkové činnosti, kontrola peněžních fondů podle zákona č. 250/2000 Sb., kontrola vykazování školních aktivit, kontrola cestovních náhrad ve vazbě na hospodaření s veřejnými prostředky ve smyslu § 11 odst. 4 zákona o finanční kontrole.

Kontrolovanými subjekty byly 3 základní školy, 1 mateřská škola. 

Kontrolovaná období: rok 2017, rok 2018. 

Shrnutí z kontrol příspěvkových organizací

- chybné účetní postupy, které nebyly v souladu s českými účetními standardy

- zaúčtování majetku na nesprávné majetkové účty

- zjištěný rozdíl ve stavu pokladny

- nedostatečné a zastaralé úpravy vnitřních směrnic

- pozdní převody prostředků z tvorby FKSP

- inventury a inventarizace neprovedené v souladu se zákonem o účetnictví a s inventarizační vyhláškou

- nedodržení obsahové náplně syntetických účtů

- v jednom případě zjištěno porušení rozpočtové kázně

- nedostatky v oblasti vystavování cestovních příkazů a při výpočtu cestovních náhrad

- rozdíl mezi náklady a výnosy za potraviny ve školním stravování

- rozdíl mezi zaúčtovanou spotřebou potravin a spotřebou podle výdejek

- nevhodně nastavený vnitřní kontrolní systém v oblasti výběru peněz

- přijaté faktury zaúčtované do nesprávného účetního období

2) Kontrola grantů

V rámci provedených veřejnosprávních kontrol příspěvkových organizací byly do kontroly zahrnuté také granty, které příspěvkové organizace úspěšně získala v daném roce. V případě grantů se jedná o prostředky mimo schválený rozpočet a jakákoliv osoba (fyzická či právnická) pak vystupuje v pozici příjemce veřejné finanční podpory.

Shrnutí z kontrol grantů

Granty byly vyúčtovány a předloženy ve stanovém termínu, nebyla překročená maximální spoluúčast města ve výši 80%, byly ve všech případech dodržené účely grantu podle předložených grantových smluv.

Odbor vnitřních věcí - Matriční úřad Hranice

Předmět kontroly: Dodržování zákona č. 301/2000 Sb. o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhlášky č. 207/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, zákona č. 91/2012 Sb., o mezinárodním právu soukromém, v platném znění, zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů a dalších souvisejících právních předpisů.

Kontrolované osoby: Matriční úřady ve správním obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností Hranice. Jedná se o Matriční úřad Bělotín, Hustopeče nad Bečvou, Opatovice, Potštát, Všechovice.

Výsledky kontrol: Byly zjištěny drobné nedostatky při zápisech údajů do matričních knih, kdy např. chyběl zápis ženského tvaru příjmení a na matričních dokladech bylo v některých případech nadbytečně uvedeno rodné příjmení. V případě vystavování druhopisů matričních dokladů nebylo v některých případech uvedeno u místa narození číslo popisné a v případě osvobození od správního poplatku nebylo toto vyznačeno na vydaném dokladu. Dále bylo doporučeno používat tiskopisy ministerstva vnitra k zápisům o určení otcovství.

Odbor Obecní živnostenský úřad

Výsledky kontrolní činnosti za rok 2019 naleznete v příloze.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies