logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Pachatel požáru v Zámecké zahradě odhalen

Publikováno 3.9.2018

Ve středu 29. srpna odpoledne začala hořet vyschlá tráva v horní části Zámecké zahrady. Strážníci městské policie požár včas zaregistrovali a oheň uhasili dříve, než se příliš rozšířil. Poté začali Policie ČR a hasiči vyšetřovat původce požáru. Toho se nakonec podařilo dohledat na kamerách městské policie.

Průběh celé akce a následné odhalení pachatele vám přinášíme v přiložených videích.

Zárodek ohně zaregistrovaly kamery městské policie v 16:30 odpoledne (slabý dým v levé horní části videa).

Za pár minut vyšlehly plameny, strážníci městské policie však oheň zaregistrovali a za pomoci nejmodernější techniky včas uhasili.

Police a hasiči poté důkladně vyšetřovali příčiny vzniku ohně, nejpravděpodobnější se zdálo vznícení od nějakého nedopalku cigarety.

Po podrobném prozkoumání  záběrů kamery z dopoledne téhož dne se podařilo pachatele odhalit. Požár založil důmyslně odloženým sklíčkem, které hrálo roli čočky a pak stačilo už jen odpolední slunce a suchá tráva.Pozorně sledujte následující video - žhář je drobné postavy a je snadno k přehlédnutí.

Jedinou skvrnkou na úspěšném uhašení požáru a odhalení žháře je fakt, že pachatele se dosud nepodařilo zadržet. Momentálně se nezdržuje v místě svého trvalého bydliště a je patrně na úletu. Jeho identifikace je sice poměrně jednoduchá – nikdy si nesvléká svůj černobílý kabátek, na druhou stranu má ale mnoho příbuzných, kteří jsou mu k nerozeznání podobní.

V případě dopadení mu hrozí i několikaletý žalář, protože podle § 272–273 trestního zákoníku může být úmyslné žhářství trestným činem obecného ohrožení, který se trestá odnětím svobody na tři léta až osm let.

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies