logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2018 - Proběhlo cvičení Integrovaného záchranného systému na Nové

Publikováno 16.5.2018

Cvičení složek Integrovaného záchranného systému se uskutečnilo ve čtvrtek 17. května od 7.15 do 11 hodin na ulici Nová u rybníka Kuchyňka poblíž domu 1299.  Ulice Nová byla proto pro dopravu uzavřena; a to od křižovatky s ulicí Nádražní až po odbočku k ČSAD. (fotogalerie)

Podle scénáře cvičení došlo na ulici Nová u rybníka Kuchyňka k havárii cisterny s benzenem. Cisterna se převrhla, řidič a spolujezdec utrpěli zranění a došlo k úniku zhruba 3 m3 benzenu. Jeho výpary zasáhly několik chodců. Na místě zasahovali hasiči Hasičského záchranného sboru, příslušníci Policie ČR a další složky integrovaného záchranného systému. 

Cisterna, která ležela přes celou ulici Nová,  ve skutečnosti neobsahovala žádné nebezpečné látky, pouze obarvenou vodu, nicméně hasiči postupovali tak, jak by postupovali v reálné situaci. To znamená, že nejprve zjišťovali, o jakou látku jde a poté, protože "šlo" benzen, tedy hořlavou a toxickou kapalinu, známou  svými karcinogenními účinky, postupovali s maximální opatrností. Při  násilném "otvírání" cisterny a čerpání benzenu museli například dbát, aby nevznikly jiskry a nedošlo k výbuchu. Proto mají speciální vybavení, k těmto účelům určené. Celé cvičení trvalo  přibližně dvě hodiny a jeho průběh si můžete prohlédnout na fotografiích níže.

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies