logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2021 - Druhý koncert na námku – město převzalo certifikát o snížení uhlíkové stopy

Publikováno 21.6.2021

Masarykovo náměstí patřilo ve čtvrtek tentokráte cimbálovce. Parné červnové odpoledne osvěžila cimbálová muzika Okybača z Lipníka nad Bečvou. V rámci akce město přebralo certifikát od nadačního fondu Biochar Foundation, potvrzující, že se díky výsadbě nových stromů na Masarykově náměstí podařilo z ovzduší odebrat 19 tun CO2  a tím snížit uhlíkovou stopu.

Nové stromy se na náměstí nejen starají o zastínění a pohlcování prachu. Stromy ale pomocí fotosyntézy ukládají do listí, větví i kmenů uhlík z oxidu uhličitého.  A tím snižují jeho koncentraci v ovzduší.  V Hranicích jsme udělali ve spolupráci s nadací Biochar Foundation, ještě další krok. Stromy byly vysazeny do speciálního substrátu, který obsahuje biouhel , což je stabilní forma původního uhlíku v biomase.  Biouhel představuje způsob, jak uhlík, vázaný v biomase uložit po staletí a trvale tak snížit množství skleníkových plynů.  Navíc pomůže u kořenů stromů zadržovat vláhu.  A těch 19 tun je množství, které biouhel  pod novými stromy trvale odstranil z ovzduší a město Hranice tak o něj snížilo svoji uhlíkovou stopu.

Biochar Foundation  je nadační fond, jehož hlavním cílem je nabízet řešení pro zmírnění klimatických změn prostřednictvím ukládání uhlíku a omezování uhlíkové stopy.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies