logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2020 - Ekologická havárie na Bečvě

Publikováno 1.10.2020

V neděli 20. září došlo na řece Bečvě u Choryně ve Zlínském kraji k úniku kyanidů (podle informací ČIŽP), které způsobily masivní úhyn ryb. Nejpostiženější byl úsek od soutoku Bečvy s Juhyní po Ústecký most, následky se ale projevovaly až v Přerově.  Ke zmírnění následků upouštěla přehrada Bystřička od neděle od 13 hodin více vody, aby došlo ke snížení koncentrace kyanidů.

Podle odborníků by únik kyanidů neměl ohrozit teplickou kyselku.  Voda v Bečvě je již v pořádku na normálních hodnotách, ruší se varování, aby lidé nevstupovali do řeky, aby před vstupem chránili  své psy a a ruší se i zákaz odběru vody pro jakékoliv účely. (viz tisková zpráva Povodí Moravy)

Také k samotné události vydalo Povodí Moravy s.p. tiskovou zprávu. 

Touto mimořádnou událostí se zabývají jak odpovědné orgány ve Zlínském kraji, tak Česká inspekce životního prostředí  i Městský úřad Hranice. Na Bečvě zasahovali jak dobrovolní, tak i profesionální hasiči, kteří položili nornou stěnu a spolu s rybáři odstraňovali leklé ryby. Rybáři do kafilérie dosud odvezli přes 40 tun otrávených ryb.

Kyanid, který způsobil úhyn desítek tun ryb v řece Bečvě, se údajně do vody dostal z vyústění kanálu v Juřince, místní části Valašského Meziříčí. Policisté uvedli, že na kanál je napojeno mnoho společností. 

Město Hranice nabídlo okamžitou pomoc při odstraňování následků této havárie.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies