logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2017 - Elektrobusy už vyrazily do ulic

Publikováno 20.10.2017

Šestice nových elektrobusů byla ve čtvrtek 19 října předána do užívání hranické městské hromadné dopravy. Hranice se tak staly prvním městem v zemi, které u městské hromadné dopravy kompletně přešlo na elektropohon. Ani jinde v Evropě ale dosud neexistuje systém MHD, který by byl kompletně obsluhován vozidly na elektrický pohon. To z Hranic dělá první město s plně elektrifikovanou MHD v Evropě.

Elektrobusy byly ve čtvrtek slavnostně předány do užívání a předvedeny hranickým občanům. Předání se účastnila řada významných hostů, kromě starosty města Jiřího Kudláčka a místostarosty Ivo Lesáka například senátorka Jitka Seitlová, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, náměstek primátora Přerova Pavel Košutek, starosta Lipníka nad Bečvou Miloslav Přikryl, za provozovatele MHD generální ředitel skupiny 3ČSAD Tomáš Vavřík,  za výrobce generální ředitel společnosti SOR Libchavy  Jaroslav Trnka a Jan Klepiš, za ČSOB, která zajištuje bezkontaktní placení jízdného. Autobusy slavnostně pokřtil hranický farář a děkan pan Jiří Doležel.

Městské autobusy v Hranicích by dohromady za rok dokázaly šestkrát objet celou zeměkouli – najedou totiž více než 250 000 km. Jejich naftové motory tak představují podstatnou zátěž pro kvalitu ovzduší ve městě.  Nově je na devíti městských linkách proto nahradí celkem šest elektrobusů v zeleno-bílých barvách. Produkce škodlivého oxidu uhličitého v ulicích se tím sníží o 200 tun ročně.

„Kompletní elektrifikace MHD je součástí našeho boje za lepší životní prostředí v Hranicích. Nové elektrobusy produkují nulové emise, takže se bude našim obyvatelům lépe dýchat. A také ubude hluku,“ říká místostarosta města Ivo Lesák.

Elektrobusy výrobce SOR Libchavy spol. s r. o., s kapacitou 26 míst k sezení a 43 míst ke stání, mají mimořádně tichý chod. Tak tichý, že budou muset vydávat uměle nějaký zvuk, aby je včas registrovali chodci. Jejich dojezd je 180 kilometrů, což je pro hranické potřeby zcela dostatečné. Dobíjecí centrum pro autobusy bylo nově vybudováno v areálu své mateřské společnosti CIDEM Hranice, a.s., kde se nachází i parkovací a odstavné plochy a zázemí pro řidiče.

Elektrobusy jsou také vybaveny odbavovacím systémem, umožňujícím rychlé a pohodlné odbavení cestujících prostřednictvím bezkontaktní platební karty. Vozy jsou vybaveny širokoúhlými LED informačními panely, zobrazující cestujícím informace o jízdě v reálném čase. Výhodou bude i napojení vozidel na centrální online dispečink, což umožňuje sledování autobusů v reálném čase a efektivnější vyhodnocování a řízení provozu. Samozřejmostí je vybavení vozidel akustickými asistenčními systémy pro slabozraké a nevidomé.

Provozovatelem MHD v Hranicích je dlouhodobě společnost ČSAD Frýdek-Místek a.s., spadající do skupiny 3CSAD, se kterou město před nedávnem podepsalo nový desetiletý kontrakt.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies