logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2019 - Hranice slavily 850 let (fotogalerie)

Publikováno 29.5.2019

Oslava 850 let od první písemné zmínky o Hranicích se v sobotu 8. června nesly v historickém duchu.  Představení se odehrávala na Masarykově náměstí, v Zámecké zahradě i u zámku. Oslavy vyvrcholily slavnostním průvodem a koncertem B. Basikové.

V následující fotogalerii si můžete prohlénout střípky z oslav 850 let výročí vzniku Hranic. Ani zdaleka však nebylo v silách jednoho fotografa zachytit veškeré dění v tento sobotní den.

Koncepce oslav se odvíjí od toho, že Hranice vždy byly křižovatkou cest – již od pravěku procházela územím Moravské brány Jantarová stezka, později byla přes Hranice vedena jedna z prvních a nejdůležitějších železničních tratí Habsburské monarchie – Severní dráha císaře Ferdinanda. S městem souvisela nejrůznější řemesla, která byla v průběhu oslav představena. K Hranicím neodmyslitelně patří také armáda – připravena byla i vystoupení, která připoměla slavné vojenské ústavy.

Oslavy vyvrcholily slavnostním průvodem. Ten vedla stěžejní historická postava – rajhradský benediktinský mnich Jurik, se kterým je vznik města spojen. Mnich Jurik se totiž podílel na kolonizaci území a organizoval mýcení lesů. Díky tomu vyrostla v místě Hranic osada, která už v roce 1201 byla trhovou vsí. 

V průběhu dne mohli zájemci kromě připraveného programu navštívit také hranická muzea a galerie. V Muzeum na zámku je stálá expozice zbraní a model města, který nastíní, jak vypadaly Hranice v dřívějších dobách. V galerii Severní křídlo zámku výstava grafik Jiřího Slívy Jazz pro oči. Na Staré radnici k je k vidění výstava Fenomén hasičství. V Galerii Synagoga mohou obdivovat dílo významného umělce Viktora Hulíka.

Poprvé jsou Hranice (dříve též Alba Ecclesia nebo Mährisch Weisskirchen) zmiňovány v listinném falzu z roku 1169. Skutečnou existenci osady lze předpokládat od konce 12. století. Tato kolonizace je spojována se jménem rajhradského benediktinského mnicha Jurika.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies