logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Hranice byly oceněny za třídění odpadu

Publikováno 22.9.2023

Třetí místo v rámci Olomouckého kraje získalo v oblasti třídění odpadů v prestižní soutěži „O keramickou popelnici“ v kategorii obcí nad 15 tisíc obyvatel město Hranice.  Po loňském vítězství je to další důkaz, že v Hranicích se třídění odpadů dlouhodobě věnujeme a že naši občané pravidelně poctivě odpad třídí.

Klání „O keramickou popelnici“ je již 18 let nedílnou součástí informační kampaně, zaměřené na podporu sběru separovaného odpadu ve městech a obcích Olomouckého kraje. Zástupce úspěšných měst a obcí ocenili představitelé hejtmanství a Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., 19. září na zámku v Náměšti na Hané.

První místo v kategorii měst nad 15 tisíc obyvatel obsadilo Statutární město Olomouc, následované Šumperkem a právě Hranicemi.

Do soutěže, kterou každoročně pořádá Olomoucký kraj se společností EKO-KOM, a.s., bylo zapojeno 399 obcí a měst Olomouckého kraje. V samotném klání se hodnotila vykazovaná data v systému společnosti EKO-KOM, která je hlavním partnerem měst v budování sběrné sítě na plasty, papír, nápojové kartony, čiré i směsné sklo, kovy a nově i recyklovatelné dřevo. Šlo především o množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Hodnocena byla mimo jiné i hustota sběrné sítě a další doplňková kritéria. Jeden obyvatel kraje vytřídil za rok 2022 v průměru 88,7 kilogramu odpadu v rámci obecních systémů do „barevných“ kontejnerů a do menších nádob přímo u domů. To je zhruba o deset kilogramů více, než tomu bylo před 2 lety.

„Obce jsou našimi klíčovými partnery, se kterými intenzivně a dlouhodobě pracujeme na tom, aby celý systém odpadového hospodářství fungoval co nejlépe. Stejnou úlohu pak směrem k občanům plní zástupci těch nejlepších měst a obcí, které každoročně oceňujeme,“ uvedl na slavnostním ceremoniálu radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství Martin Šmída. Nedílnou součástí ocenění jsou i motivační finanční odměny na podporu odpadového hospodářství, které obcím na medailových příčkách poskytne Olomoucký kraj. Obce si tak mezi sebe v závislosti na konečném umístění rozdělí celkovou částku 300 tisíc korun.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies