logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2021 - Hranice si připomínají založení Sokola

Publikováno 16.2.2022

Sokolové, včetně těch hranických, letos slaví 160 let od svého založení. Ustavující valná hromada se konala 16. února 1862 v Praze. Jako připomínka tohoto dne vlál v Hranicích na zámku sokolský prapor.  

Sokolské hnutí se rychle šířilo. Za I. světové války měli sokolové velký podíl v boji za samostatnost republiky. Jejich význam ocenil i prezident T. G. Masaryk: "Bez sokolů by nebyly legie, bez legií by nebylo Československo."

V období první republiky se Sokol stal opravdu celonárodní organizací. Sokolové se také zapojili do bojů druhé světové války na všech frontách. Po válce byl Sokol ale zdecimován a postupně včleněn do socialistické tělovýchovy. Obnoven byl až po listopadu 1989.

Dnes je sokolské cvičení koncipováno jako všeobecná průprava pro děti a kondiční pro dospělé. Přibývají také nové sporty. Dále se rozvíjí tradice všesokolských sletů a pořádají se i desítky velkých akcí pro členy i veřejnost.

Samotný hranický Sokol byl založen v r. 1887, tedy před 135 lety. A před 95 lety byl položen základní kámen hranické sokolovny, která byla dokončena v následujícím roce. Schopnosti svých svěřenců předvedli hraničtí sokolové například v roce 2018 při oslavách  100 let  od vzniku samostatného Československa.

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies