logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2019 - Hraničtí dobrovolní hasiči vylepšují vybavení (fotogalerie)

Publikováno 16.9.2019

Město Hranice zásadním způsobem vylepšilo svým dobrovolným hasičům vybavení.  V pátek 6. září převzali hraničtí hasiči novou cisternovou stříkačku a novou elektrocentrálu. Díky lepšímu vybavení mohou hasiči účinněji zasahovat proti požárům, čímž se zvýšila bezpečnost nejen obyvatelů města i jeho místních částí, ale i celého regionu.

Projekt „Hranice - Cisternová automobilní stříkačka“ je spolufinancován z Olomouckého kraje a Ministerstva vnitra České republiky. Nová cisterna stála 6,6 milionu korun, z toho činí dotace ministerstva vnitra 2,5 milionu korun, Olomoucký kraj přidal dalších 300 tisíc korun. Město na obnovení zastaralého vozového parku hranických hasičů vynaložilo 3,8 milionu korun.

Hranická jednotka dobrovolných hasičů je zařazená v plošném pokrytí území jednotkami požární ochrany v nejvyšším stupni kategorie jednotek Sboru dobrovolných hasičů s výjezdem do 5 minut. Hasiči dosud museli používat 30 let starou cisternovou automobilovou stříkačku, která již svým technickým stavem a vybavením nevyhovuje dnešním požadavkům na hlavní cisternu. A udržet ji v provozu stálo hasiče čím dál více sil a peněz. 

Vybavení nového auta doplní i nová elektrocentrála, která patří do povinné výbavy cisternové stříkačky a tento typ elektrocentrály, je, vzhledem k výkonu a ostatním parametrům vhodný pro použití u zásahu. Centrála stála 74 tisíc korun a také na ni přispěl polovinou Olomoucký kraj.

Při předání nového vybavení se po téměř 60 letech znovu představil historický prapor hranických hasičů. Jde o vzácnou raritu, protože prapor pochází již z roku 1899. Prapor je unikátní jak věkem 120ti let, tak provedením - jen výroba trvala tři roky. Je také dokladem toho, že hraničtí hasiči patří mezi desítku nejstarších hasičských sborů na Moravě, byli založeni již v roce 1874 a prapor slavnostně převzali při výročí 25 let od svého založení. Tato výjimečná událost se mohla uskutečnit díky spolupráci s městskou galerií a za operativní pomoci Střední průmyslové školy Hranice.

 

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies