logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Інформація для громадян України

Publikováno 13.4.2022

Інформація для громадян України (Informace pro občany Ukrajiny) Телефонні посилання, відповідна інформація. (Telefonní linky, důležité informace).

Інформація для громадян України 

Veškeré procesy spojené s pobytem a případným pracovním povolením je třeba řešit přes Ministerstvo vnitra, které zřídilo i informační web a telefonní linku pro ukrajinské občany:

Для дітей з України від Омбудсмана - Ombudsman dětem z Ukrajiny

Школи для дітей з України - Školy pro děti z Ukrajiny

ЯК ПОСТУПАТИ ПРИ ІНТЕГРАЦІЇ В ОСВІТНЮ СИСТЕМУ ЧЕСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ (Jak postupovat při začlenění do vzdělání

ДОПОМОГА ДЛЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ та для їх роботодавців (Pomoc pro občany Ukrajiny a jejich zaměstnavatele)

Olomoucký kraj má zřízeno Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, kde je v provozu non stop linka +420 771 235 570 nebo +420 771 235 570.

Sídlo KACPU - Hanácká kasárna, 1. Máje 803/1, Olomouc. (mapa)

Безкоштовні дзвінки з перекладом з української на чеську мову

 www.volaniproukrajince.cz. (Bezplatné telefonování s překladem mezi českým a ukrajinským jazykem)

 

Aktuální  informace Olomouckého kraje  pro ukrajinské občany

Zdravotnická infolinka pro občany Ukrajiny +420 226 201 221 VOLBA ČÍSLO 8. Linka je dostupná v ukrajinštině. S českou sim kartou je možné volat  pouze 1221 a opět volbu č. 8.

Zároveň jsou po celé České republice zřízena Centra pro podporu integrace cizinců, na která se můžete také obrátit. http://www.integracnicentra.cz/

Informace , jak si počínat, naleznete i na tomto odkazu: Desatero pro ukrajinské občany, kteří chtějí do ČR,

Co s Vašimi mazlíčky se dozvíte zde: допомога тваринам. (česká verze)

Další informace 

Ukrajinští občané mají možnost přicestovat na území ČR bezvízově, a to na dobu v maximální délce 90 dní v jakémkoli 180denním období. Povinnost prokázat se antigenním či PCR testem byla dne 24. 2. 2022 zrušena.

Pro pobyt v ČR je nutné být zdravotně pojištěn, a to buď díky zaměstnavateli, tedy ze zákona z veřejného zdravotního pojištění, nebo musí mít zajištěno vlastní pojištění, které lze na dobu bezvízového pobytu sjednat i online.

Povinností každého cizince, který přijíždí do ČR, je se zaregistrovat na Policii ČR – na oddělení pobytu cizinců odboru cizinecké policie (v případě ubytování v hotelech nebo jiných ubytovacích zařízeních tuto povinnost vyřizuje ubytovatel).

Pro příchozí rodiny (v tuto chvíli jen ženy a děti s ohledem na vyhlášenou mobilizaci a brannou povinnost) není vstup do azylového řízení optimálním řešením.

Rychlejší a efektivnější je požádat o speciální dlouhodobé vízum, které bude vyřízeno na počkání, a navíc je možné hned požádat o povolení k zaměstnání a pracovat. Každý cizinec však má právo o azyl požádat.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies