logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2022 - Setkání partnerských měst v Konstancin-Jeziorne

Publikováno 20.7.2022

Ve dnech 9. - 13. června jsme v Konstancin-Jeziorně oslavili výročí spolupráce mezi městy: Hranice (Česká republika), Denzlingen (Německo) a Kostancin-Jeziorna (Polsko). U příležitosti setkání partnerských měst "Europe - our common address / Europa - naše společná adresa / Europa - our common address", navštívili Konstancin-Jeziornu zástupci místní samosprávy, studenti, hudebníci a obyvatelé partnerských měst a zúčastnili se oslav výročí.

Konstancin-Jeziorna podepsala dohodu o spolupráci dne 7. dubna 2006 s Hranicemi a 19. června 2011 s obcí Denzlingen (Německo).  V roce 2021 uplynulo 15 a 10 let partnerství. Pandemie COVID-19 bohužel zabránila oslavám, a proto se oslavy výročí konaly tento rok.  Nabitý program návštěv zahraničních hostů zahrnoval jak oficiální, tak méně formální akce jako například prohlídky památek, koncerty nebo přátelské utkání.

Konference a slavnost

U příležitosti oslav výročí navštívili naši obec zástupci místní samosprávy včetně starosty Jiřího Kudláčka z Hranic a Markuse Hollemanna z Denzlingenu, ale také mladí sportovci, hudebníci a obyvatelé obou partnerských měst. Program návštěvy zahrnoval mimo jiné návštěvu do Konstancin-Jeziorny, výlet po stopách pamětních míst a účast na konferenci "Cities of European Change“, která se konala v sobotu ráno (11. června) na radnici. Velká oslava výročí začala ve stejný den ve 4 hodiny odpoledne v Domě kultury Konstanciński a skončila podpisem prohlášení o přátelství všech tří starostů, koncertem H-Bandu z Hranic a Dua Superb z Denzlingenu a vystoupením Souboru písní a tanců Varšavské univerzity „Warszawianka".

Hudební cesta v altánu

Hudební skupina H-Band z Hranic a Duo Superb z Denzlingenu vystoupili ještě jednou, a to pro místní obyvatele v altánu v Hugonówce ve 20h. Na koncertě "Musical Journey through Europe"  (Hudební cesta Evropou) představil H-Band jazzové standardy a popové hity v jazzových úpravách. Duo Superb se zase zaměřilo na hudební rozmanitost - od písní klasických skladatelů až po populární hudbu a lidové písně.

Korfbalový turnaj

V neděli (12. června) se čeští a němečtí hosté zúčastnili Dnů Konstanciny. Společně s obyvateli Konstancin-Jeziorny uspořádali Retro průvod a užili si piknik v lázeňském parku. Kromě toho soutěžili mladí sportovci z Hranic se svými polskými vrstevníky.

Text a foto: Partnerské město Konstancin - Jeziorna

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies