logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2019 - Kvalita života - Hranice jsou v kraji druhé

Publikováno 15.8.2019

Kvalita života v Hranicích je hodnocená jako druhá nejlepší v Olomouckém kraji, nejvýše je hodnocená Olomouc.

Celkově v republice skončily Hranice na 84. místě, stejně jako loni, z celkem 206 posuzovných obcí s rozšířenou působností. V Olomouckém kraji je takovýchto obcí 13. Nejvyšší kvalitou života v celé zemi se mohou podruhé za sebou chlubit středočeské Říčany.

https://www.obcevdatech.cz/hranice

Index kvality života v Hranicích dosáhl hodnoty 5,1 z maximálních 10. Hodnotí se několik kategorií - hlavní kategorie jsou 1. zdraví a životní prostředí, 2. materiální zabezpečení a vzdělání a 3. vztahy a služby.

Zajímavé je, že 

  • 20 % obcí s nejnižším hodnocením v ČR dosahovalo hodnot indexu od 0 do 3,7.
  • Většina obcí dosahovala hodnot indexu od 3,8 do 5,9.
  • 20 % obcí s nejvyšším hodnocením v ČR dosahovalo hodnot indexu od 6,0 do 10.

Nejvyšší kvalita života je dlouhodobě v Praze, Brně a jejich okolí. Velmi dobrých výsledků dosahují také jižní, jihozápadní a střední Čechy. Mezi krajskými městy bodují Plzeň, Pardubice a Hradec Králové. Nejnižší hodnocení mají obce z Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Ve většině obcí z těchto regionů žije vysoký podíl lidí s finančními problémy, je v nich v porovnání se zbytkem Česka vysoká nezaměstnanost a často i znečištěné ovzduší.

Údaje vyplývají z výsledků druhého ročníku Indexu kvality života sestavovaného projektem Obce v datech a konzultační společností Deloitte. Index porovnává veřejně dostupná data ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies