logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Lev je opraven, nedávejte na něj svíčky

Publikováno 18.9.2023

Známý lev na hranickém hřbitově a s ním i celé Mauzoleum mají za sebou hotové opravy a restaurování. I na nově vyčištěný a zrestaurovaný pomník však lidé stále pokládají svíčky, stékající vosk pak znečišťuje betonový podstavec pod lvem. A odstranění vosku z betonu je téměř nemožné. Proto město instalovalo před památník obětem 1. světové války dva kamenné podstavce na svíčky a žádáme, nepokládejte svíčky na betonový podstavec, ale na místo, k tomu určené. A už vůbec svíčky nepatří nahoru ke lvovi.

Opravy jsme zahájili v dubnu letošního roku, protože pískovec na pomníku byl povětrnostními vlivy a zubem času už velmi narušen, takže socha lva již kvůli tomu začínala ztrácet tvar. Také betonový skelet Mauzolea už měl řadu prasklin.

Proto došlo k povrchové úpravě mauzolea. Byla provedena biosanace, zafixování vzniklých prasklin, doplnění chybějícího povrchu a nátěr. U kamenné sochy lva byly odstraněny nevhodné cementové tmely a chybějící modelace byly doplněny minerálním tmelem.

Akce stojí celkem 407 tisíc korun a měla by být hotová do konce srpna 2023. Město na tuto akci získalo dotaci z Ministerstva obrany v rámci dotačního programu z dotačního programu 10729 Zachování a obnova historických hodnot I ve výši 310  tisíc korun Podíl města je 97 tisíc korun.

Mauzoleum vzniklo v roce 1937, V jednotlivých rakvičkách mauzolea jsou uloženy pozůstatky 1442 vojáků různých národností a různých státních příslušností tehdejší Evropy, kteří zemřeli v hranické rezervní nemocnici v letech 1914 – 1919. K uctění památky padlých vojáků zde byl odhalen památník se sochou lva.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies