logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2021 - Rekonstrukce Masarykova náměstí je dokončena

Publikováno 19.5.2021

Rekonstrukce Masarykova náměstí, která začala 2 . března, je dokončena. Na náměstí se již objevily nové stromy . Díky úpravám se Masarykovo náměstí stane zelenější, přívětivější pro návštěvníky zejména v období letních veder. Také se zlepší technické podmínky pro konání kulturních akcí.

Na náměstí došlo ke stavebním úpravám, výsadbě zeleně, úpravě veřejného osvětlení a osazení mobiliáře. Několik stromů bylo vyměněno za vhodnější dřeviny, kterým má lépe vyhovovat jak lokalita, tak i poněkud specifické podmínky náměstí. Dalších deset stromů bylo nově osazeno. Celkem bylo vysazeno 14  javorů, které by měly tvořit kuželovitou korunu šířky 4-6 metrů a výšky 8 -12 metrů (kultivar javoru babyka). Vyměněna byla i jedna  chřadnoucí lípa. U stromů byl kvůli specifickému podloží na náměstí instalován zavlažovací a odvodňovací systém. Ve smlouvě máme navíc zabezpečenou pětiletou následnou péči o dřeviny. 

Zeleň na náměstí doplní také 32 velkoobjemových květináčů osazených trvalkami a dalších 35 závěsných květináčů.  Přibylo mlžítko, které zpříjemní parné letní dny a dětské prvky. 

Zvýšením počtu stromů ale došlo ke zvětšení plochy, která bude zastíněna jejich korunami. Jednou ze základních funkcí náměstí je funkce shromažďovací. Proto je nezbytné, aby zde byl dostatečný prostor pro koncerty, společenská setkávání, stánkový prodej, umístění pódia a mobilního kluziště.  Proto je místo zabrané nově vysazenými stromy kompenzováno plochou v místě původního kruhového sezení.  Nově instalované pítko je demontovatelné, na zimu bude odvezeno a na jeho místě počítáme s umístěním mobilního kluziště, o které je velký zájem. Kamenné lavice byly uskladněny v areálu společnosti Ekoltes Hranice a.s. a město prověřuje v součinnosti s architektem vhodné lokality pro jejich odpovídající využití.

Aby byla zachována možnost posezení na náměstí, byly zde umístěny stolečky a židličky. Ty musí být lehké a skladné; židle jsou stohovatelné na sebe a stoly sklápěcí, takže při uskladnění na zimu zabírají minimum místa. Zvolený typ polokřesel a stolů je široce používán nejen v historických centrech po celé Evropě a je oblíben pro svou ergonomičnost – tedy pohodlné sezení, odolnost proti povětrnostním vlivům a snadnou manipulaci. Přechodně, než se koruny stromů rozrostou, bylo posezení doplněno slunečníky.  Ty bylo potřeba lépe zabezpečit proti silnému větru. Slunečníky budou na náměstí pouze do té doby, než se rozrostou koruny vysazených stromů, které  vytvoří přirozený stín. 

Dále byla vybudována nová elektropřípojka z rozvaděče na staré radnici a na náměstí byly osazeny čtyři nové elektrorozvaděče, aby bylo zajištěno bezproblémové zásobování elektřinou při různých kulturních akcích. Dosavadní přívod elektřiny totiž neměl dostatečnou kapacitu pro akce probíhající na náměstí.

Akce vyšla přibližně na 5,5 milionů korun bez DPH (6 milionů 700 tisíc korun včetně DPH).

Vizualizace nové podoby Masarykova náměstí

Fotky z výstavby

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies