logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2021 - Město zasílá peníze postižené jižní Moravě

Publikováno 30.6.2021

Město Hranice zasílá celkem 80 tisíc korun obcím Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice, které byly postiženy tornádem. Každá obec získala 20 tisíc korun. Rozhodla o tom rada města na svém jednání 29. června.

Původně jsme chtěli na jižní Moravu rychle poslat 50 tisíc korun, ale podle zákona o obcích může rada města tak vysokou částku poskytnout pouze prostřednictvím dotace, o kterou by musela zasažená obec požádat, uzavřít smlouvu a poté dotaci vyúčtovat. Jenže v zasažené oblasti mají určitě na starosti jiné věci, než posílat do Hranic žádosti o dotace. Proto rada využila možnosti poskytnout finanční dar, který je ovšem omezen výší 20 tisíc korun pro jeden subjekt. Město ale tuto částku poskytne čtyřem nejpostiženějším obcím, takže v konečném důsledku pošle na jih Moravy 80 tisíc korun místo původních padesáti. Peníze budou poslány přímo na transparentní účty obcí Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice.

Rada města zároveň připravuje na zářijové jednání zastupitelstva návrh na zaslání jednoho milionu korun do postižené oblasti. Vzhledem k tomu, že náprava škod bude dlouhodobá a potrvá ještě minimálně příští rok, budou určitě i tyto finanční prostředky potřebné a nehrozí, že přijdou pozdě.

Město je v kontaktu s krizovým štábem Jihomoravského kraje, který nám oznámil, že nyní žádnou materiální pomoc nepotřebují. Město proto zatím nebude pořádat žádnou sbírku, přistoupili bychom k tomu až v případě, že by vyvstala konkrétní potřeba.  Vycházíme přitom i z vlastních zkušeností z povodní, kdy i dobře míněná materiální pomoc se občas v konečném důsledku minula účinkem.

Město ale po dohodě s veliteli jednotek dobrovolných hasičů nabídlo Hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje volné kapacity dobrovolných hasičů pro výpomoc složkám Integrovaného záchranného systému na jižní Moravě. Vzhledem k typu události a předpokládaným požadavkům na technické vybavení (elektrocentrála, osvětlovací souprava, motorová pila) je připraveno 6 osob a technika z JSDH Hranice, 4 osoby a technika z JSHD Velká a také z JSHD Střítež nad Ludinou.

K pomoci se přidává také Ekoltes Hranice a.s., který vyčlení z každého vstupného na vnitřní i venkovní bazény Plovárny po dobu letních prázdnin částku pět korun a výslednou sumu pošle na vybrané konto v zasažené oblasti.

Tornádo a bouře připravily ve čtvrtek večer 24. června na Břeclavsku a Hodonínsku o život šest osob, zraněných je přes 250. Zanechalo po sobě obrovské materiální škody. Bylo poškozeno na 1 200 domů, nejméně 157 domů bude nutné strhnout. Škody přesáhnou 12 miliard korun.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku pro nabídky pomoci, 800 129 921 a kontaktní mail dobrovolnici@jmk.cz.

Olomoucký kraj doporučuje po dohodě se zástupcem Krizového štábu Jihomoravského kraje směrovat pomoc prioritně v podobě finančních darů na oficiální čísla účtů:

Jihomoravský kraj č.ú. 27-7188260227/0100 (příjmový účet)

ADRA o.p.s. https://www.darujme.cz/projekt/1480

Charita České republiky 4211325188/6800 v.s. 2002 www.charita.cz  

Český červený kříž č. ú. 333999/2700   v.s. 2101

přispět lze také online viz odkaz:

https://www.cervenykriz.eu/files/files/cz/tz/480.pdf

https://www.darujspravne.cz/daruj/castku/pomozte-hodoninsku

Diakonie ČCE Středisko humanitární a rozvojové spolupráce č. ú.: 2100691426/2010.

Více info na: https://www.darujme.cz/projekt/1295

V případě, že nabízíte jinou formu podpory, zaslalo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR email, na který je možné adresovat Vaše nabídky:

hp@grh.izscr.cz 

nebo je možné využít nabídkový formulář:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf-49uYuDJ0wxwe2NzP_soiCCQbH8u2a5TW9RWXgY_rxmX5Fw/viewform?usp=pp_url

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies