logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Město Hranice odsuzuje ruskou agresi a pomáhá

Publikováno 17.3.2022

Město Hranice odsuzuje ruský vpád na Ukrajinu. Zastupitelé na svém jednání jednomyslně podpořili rozhodnutí vyvěsit na zámku ukrajinskou vlajku. "Podporujeme rozhodnutí vlády České republiky a připojujeme se k názoru, že jsou nutné maximální sankce proti agresorovi. Zároveň město Hranice řeší přijíždějící uprchlíky a ve spolupráci s Charitou Hranice připravuje materiální pomoc a zabezpečilo potřebné ubytovací kapacity. Rada města uvolnila půl milionu korun na nutné výdaje.

Město Hranice zřídilo pracovní skupinu  "Ukrajina", která organizuje příjem žen a dětí a zajištění potřebné péče. Hranicemi prošla už řada uprchlíků, někteří pokračovali dále, někteří zůstávají a již i našli práci v místních podnicích. Město ve spolupráci se základními školami zajišťuje přijetí ukrajinských žáků do jednotlivých škol. Zřídili jsme krizovou telefonní linku, která neustále uzajišťuje potřebné informace. 

 Starosta Jiří Kudláček a krizový štáb organizovali o víkendu 26. a 27. února přepravu z Polska, ubytování a stravování. V Hranicích a okolí jsme pomohli skoro 60 maminkám a dětem. Některé jsme posadili na vlaky, pro jiné najíždějí rodiny z celé Evropy. Nyní čtrnáct osob máme ještě v lázních Teplice nad Bečvou Pomoc poskytly také Domov seniorů Hranice, Charita Hranice, Sokol Hranice, Galerie M+M, penzion Růžek, Ekoltes Hranice a.s. a další. Obec Ústí nabídla autobus. 

Také městští policisté se zapojili do přímé pomoci lidu a uprchlíkům z Ukrajiny. První víkend organizovali přepravu uprchlíků z Polska. Starosta města Jiří Kudláček, tajemník městského úřadu Mgr. Vojtěch Bušina je ocenili a vyslovili jim poděkování. 

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies