logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2018 - Město se zapojilo do Týdne mobility (videa)

Publikováno 5.9.2018

Hranice se k Evropskému týdnu mobility připojily v pondělí 17. září. Od 15 hodin proběhla v Zámecké zahradě beseda o dopravě v českých městech a možnostech, jak řešit problémy spojené s dopravou ve městech i s pomocí multimodality s Ing. Jaroslavem Martinkem z Asociace měst pro cyklisty. Přinášíme dvě krátká videa, kde Ing. Martinek vysvětluje, o co vlastně v rámci tvorby plánu mobility jde. Akce v Zámecké zahradě se konala v rámci projektu Smart Commuting.

V rámci akce proběhla také tvorba pocitové mapy města. Na mapu mohli lidé znázornit barevnými špendlíky místa ve městě, kde se cítí příjemně, kde rádi tráví volný čas nebo naopak kde se necítí bezpečně. Podobné mapy slouží v českých městech jako podklad pro plánování investičních akcí, vytváření koncepcí dopravy nebo jako informace pro městskou policii.

Evropský týden mobility se snaží upozorňovat na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a na různé způsoby řešení.  Týden mobility se koná každoročně od roku 2002 v desítkách zemí, zejména ale v Evropě. Více informací k Evropskému týdnu mobility naleznete na stránkách Ministerstva životního prostředí: https://www.mzp.cz/cz/news_etm_2018

Letos je tématem této kampaně „multimodalita“. Multimodalita podporuje používání a kombinování různých druhů dopravy pro přepravu jak cestujících, tak i zboží. Jaké jsou její výhody?

Vlastnictví a používání automobilu stojí peníze. Vedle toho inteligentní kombinace alternativních způsobů přepravy jsou často levnější: chůze je zdarma, náklady na jízdní kolo nebo měsíční jízdné na veřejnou dopravu jsou (relativně) nízké a zahrnují vše v jednom (parkovné, pojištění, pohonné hmoty atd.). I možnosti sdílené mobility jsou konkurenceschopné, např. sdílení jízdních kol nebo automobilů.

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies