logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2021 - Město si připomnělo den válečných veteránů (fotogalerie)

Publikováno 9.11.2021

Den válečných veteránů uctili zástupci města Hranic v čele s 1. místostarostou PhDr. Vladimírem Juračkou, zástupci armády v čele s velitelem 7. mechanizované brigády, brigádním generálem Petrem Svobodou a členové Československé obce legionářské ve čtvrtek 11. listopadu v 11 hodin u hranického Mauzolea na městském hřbitově uložením věnců a kytic k Mauzoleu a ke hrobu plk. Aujeského.

Oslavy tohoto významného dne  pořádá Vojenská posádka Hranice, město Hranice, Československá obec legionářská, Klub vojenských důchodců a TJ Sokol Hranice.

Den veteránů, nebo také Den vzpomínek se slaví v tomto termínu jako připomínka ukončení krvavých bojů 1. světové války - 11. 11. 1918 v 11 hodin bylo podepsáno příměří, které boje ukončilo. Symbolem Dne veteránů, symbolem padlých vojáků 1. světové války, se stal květ vlčího máku. To má svůj původ v básni, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres.

Mauzoleum je při této příležitosti zpřístupněno od 9 do 16 hodin. Je zde pochováno na 1500 vojáků z I. světové války, kteří zemřeli ve zdejší vojenské nemocnici.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies