logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2018 - Město si připomíná vznik republiky

Publikováno 25.9.2018

Město chystá k stoletému výročí vzniku samostatného Československa řadu akcí. (fotogalerie) Vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí se nedělní koncert přesouvá do dvorany zámku.

Přinášíme vám také speciální číslo Hranického zpravodaje, věnované tomuto výročí.

Oslavy výročí vzniku samostatného Československa vyvrcholí v Hranicích závěrem tohoto týdne. Již ve čtvrtek 25. října se v 17 hodin uskutečnila vernisáž výstavy Za časů první republiky“ (fotogalerie). Návštěvníci uvidí dobový nábytek, techniku, oblečení a historické fotografie Hranic. Zjistí také, jakými penězi tehdy platili, jak chladili potraviny v ledničkách, nebo s jakými zavazadly cestovali na dovolené. Velkým lákadlem bude instalace fotoateliéru s dobovým ateliérovým fotoaparátem, kde se budou moci zájemci vyfotit s dámou v prvorepublikových šatech typu charleston a zároveň se zúčastnit soutěže o zajímavé ceny. Stačí se jen vyfotit originálním způsobem, v netradičním oděvu nebo v prvorepublikových šatech a svou fotografii sdílet na  facebookových stránkách www.facebook.com/muzeumhranice.

Výročí vzniku republiky si dobovým oblečením v pátek připomněly i zaměstnankyně ČSOB v Hranicích.

V pátek odpoledne 26. října se ve dvoraně hranického zámku rozběhne program s názvem „Za časů první republiky“. Od 14 hodin zde bude znít prvorepubliková hudba v podání Melody Gentlemen, uvidíte ukázky a budete se moci i naučit prvorepublikové tance, seznámíte se s prvorepublikovou etiketou, pokocháte se prvorepublikovými motocykly a automobilem, můžete navštívit prvorepublikovou kavárnu. Pořadové cviky vám předvedou příslušníci Československé obce legionářské. Hudebně dokreslí odpoledne také čtyřicetičlenný nizozemský sbor Vlietgrieten z partnerského Leidschendam – Voorburgu.

V sobotu 27. října bude otevřeno Mauzolem na městském hřbitově, v 10 hodin i s komentovanou prohlídkou s historikem Mgr. Jiřím Nebeským (sraz u hlavní brány hřbitova).  Další komentovaná procházka městem „Po stopách Masaryka“ s PhDr. Hanou Svobodovou začíná v 13 hodin u muzea na Staré radnici.  Odpoledne v 14.30 bude na prostranství u Ludiny pod ZUŠ Hranice zasazen Strom republiky.

V neděli 28. října bude opět otevřeno Mauzoleum. V 10 hodin začne slavnostní mše k uctění památky padlých v kostele Stětí sv. Jana Křtitele. Ve 14 hodin ve dvoraně zámku (původně bylo plánováno Masarykovo náměstí, ale předpověď počasí není příznivá)  vystoupí nizozemský sbor Vlietgrieten a slovenský pěvecký sbor Hlohovčatá. Hraničtí Sokolové zde předvedou ukázky sletových sokolských cvičení.

V podvečer v 17.30 se u zámku začnou scházet účastníci lampionového průvodu, který se za doprovodu Velkého dechového orchestru ZUŠ Hranice pod vedením M. Smrčky vydá v 18 hodin ke Staré radnici. Zde proběhne kladení věnců k bustě T. G. Masaryka a slavnostní projevy.  Poté bude v letním kině následovat ohňová show a promítání rodinného animovaného filmu Králíček Petr v letním kině.

I po 28. říjnu budou akce k výročí vzniku republiky pokračovat. V úterý 30. října se můžete těšit do Sokolovny na koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers.  V sobotu 10. listopadu se na Staré radnici připomene Prvorepubliková kafírna, kde uvidíte ukázky přípravy kávy v kávovaru z období první republiky. Proběhne také reklamní prezentace prvorepublikového brněnského kavárníka Huberta Lamplota. Návštěvníci si budou moci kávu ochutnat a také zakoupit. v 11, 13 a 15 hodin proběhne pražení kávy.

Podrobnější informace o všech akcích naleznete níže  v přiložených pozvánkávh a na http://mkz-hranice.cz/oslavy-100-let-republiky/

Vernisáž výstavy „Za časů první republiky“

Příprava výstavy Za časů 1. republiky

Foto: Jiří Necid

Čestným pochodem čety vojáků hranické posádky se státní vlajkou od zámku ke Staré radnici a položením květin u busty T. G. Masaryka si  město Hranice pravidelně připomíná vznik samostatného Československa  před 100 lety. Tento pochod se opakuje každý měsíc, vždy 28. v měsíci  až do října  2018. Jak akce probíhala v květnu, se můžete podívat na fotografiích.  

 

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies