logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2018 - Nové infocentrum v Teplicích se otevřelo

Publikováno 4.6.2018

Nové informační centrum na vlakové zastávce v Teplicích nad Bečvou, zaměřené na Hranickou propast, bylo slavnostně otevřeno 1. června v 15  hodin. O hudební doprovod se starala skupina Hraničáci. Možnosti hned zčerstva si prohlédnout nové prostory, využily desítky lidí. (fotogalerie)

Infocentrum bude otevřeno od úterý do pátku   od  10 do 16  hodin a o víkendech, tedy v sobotu a neděli, od 9 do  12  a odpoledne od 12:30 do 17:30.

V prostorách teplického nádraží byly upraveny dvě místnosti, v prvé je instalován interaktivní model propasti, pojednaný jako prostorový řez., který zachycuje nejčerstvější poznatky o výzkumu Propasti. V modelu jsou vyznačeny milníky ve výzkumu hloubky Propasti s popisy jejích jednotlivých částí. Je zde umístěn i informační panel.  V rohu místnosti pak jsou připraveny brýle pro zobrazení virtuální reality – prohlídky z různých částí Propasti, zejména těch, kam se návštěvníci nemohou dostat. Druhá místnost bude sloužit jako kino, kde poběží krátký film o výzkumech v Propasti.

Před nádražím jsou umístěny pylony s informacemi a v podchodu pod železnicí 10 velkoformátových fotografií Propasti. Pro cyklisty zde jsou instalovány i stojany na kola. Celá akce stála přes milion korun, zhruba půl milionu z toho činila dotace.

Město zřízením infocentra sledovat hned několik cílů. Jednak zviditelnit a zpropagovat jedinečný světový unikát  - Hranickou propast, která je s celkovou naměřenou hloubkou 473,5 m nejhlubší propastí České republiky. Zároveň je díky rekordní hloubce vody 404 m nejhlubší zatopenou propastí světa. Jejího dna přitom stále není dosaženo.

Druhým cílem bylo oživit chátrající kulturní památku, kterou je budova Českých drah. Tato funkcionalistická budova z roku 1939, byla postavená podle projektu Miloše Fikra a Josefa Dandy a je významným příkladem železniční architektury z 1. poloviny 20. století. Budova  je ale v bídném stavu. Město proto iniciovalo jednak využití prostor budovy a také jedná se Správou železničních a dopravních cest o dalších opravách a případném odkupu budovy.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies