logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2021 - Novoroční projev starosty města

Publikováno 5.1.2022

Videopřání do roku 2022 Vám přináší starosta města Jiří Kudláček.

Vážení občané

Dovolte, abych pozdravil každého, kdo si našel čas na tento novoroční příspěvek z hranické radnice. Vím moc dobře, že mediální nabídka je obrovská a životy nás všech ovlivňuje spíše dění v Evropské unii. Z tohoto důvodu si také nehodlám hrát na důležitého politika. Jednu výhodu však mám, žiji a pracuji tady v Hranicích. Nikdo v Bruselu ani Praze neví lépe než my domácí, co se tady děje, co potřebujeme a tak je na nás, abychom si pomáhali a řešili starosti společně.

Zdražili nám extrémně energie. Možná to tak nezůstane, ale každý by se měl zamyslet nad tím, jak svoji domácí spotřebu snížit. Starší spoluobčané však většinou už tuto možnost nemají. Jen v Hranicích je 2600 lidí nad 70 let. Situaci budeme sledovat, a pokud to bude potřeba, budeme hledat řešení a pomáhat.

Roste nám inflace. Vše zdražuje a tak pozor na různé vykuky, kteří nabízí správu vašich úspor a zaručené výdělky. Například emise dluhopisů se zaštiťují Českou národní bankou, ale ta nedává garanci úhrady slibovaných úroků, jen emise eviduje. Někdy je možná lépe přijít o pár procent inflací než o své úspory.

Za 8 let blahobytu v minulém období tenhle stát nevytvořil žádnou finanční rezervu. Naopak se pod vlajkou covidu nehorázně zadlužil. Hodně lidí je hrdých na svůj koblih, ale ještě nikdo z nich si ze svého platu nenakoupil nemovitosti ve Francii za stovky milionů korun.

Počítejte s tím, že nový pan premiér Fiala bude šetřit. Nebude to příjemné, ale je to nezbytné. Utrácet umí kde kdo, ale splácet dluhy jde mnohem hůře.

Spolupráce v Evropě je pro naši ekonomiku potřebná. Jsme malá exportní zemička. Bylo by dobře kdybychom zanechali nesmyslné řevnivosti a diskuse na téma západ nebo východ. My potřebujeme suroviny, vyrábět a zajistit odbyt.

Znovu se objevuje téma migrace. Lidem v nouzi můžeme pomoci či pomáhat, ale za podmínek, které stanovil již Karel IV. Ochrany v Čechách bude požívat každý kdo ctí naši víru, naši státnost a tradice, pracuje a odvádí daně.

I našemu městu se daří. Mnoho měst zatáhlo na počátku pandemie za ekonomickou brzdu. Také u nás to na začátku roku 2020 někteří opoziční zastupitelé navrhovali. Současná koalice, která vede toto město, však podpořila mé návrhy a naopak jsme svoje aktivity zvýšili. Většina ustrašeně brzdila, my naopak Investujeme, opravujeme, budujeme a přinášíme tak v naší oblasti práci. Připravenost nám umožňuje čerpat významné objemy dotací.

Na ten letošní rok jsme připravili rozvoj Hranic za rekordních 247 milionů korun a na další období připravujeme řadu významných projektů. Budeme se zabývat plánováním vlastních energetických zdrojů, stavět další etapu skládky pro likvidaci odpadu, opravíme letní kino a vybudujeme například novou multifunkční tělocvičnu v Drahotuších. Doufám, že i nový sběrný dvůr vám nabízí vysokou úroveň služeb a dokončená protipovodňová opatření ochrání majetek i životy lidí v době, kdy zahrozí povodňová vlna.

Vážení spoluobčané, děkuji Vám za odpovědný přístup k pandemii v období svátků. Všem zdravotníkům vyjadřuji hlubokou úctu, pedagogickým pracovníkům děkuji za trpělivost s našimi dětmi v této nelehké době a věřím, že letos už nabité zkušenosti tuto nákazu vytlačí.

Nejsem zastáncem povinného očkování, ale statistika jasně dokládá, že nebezpečný virový zápal plic po vakcinaci je výjimečný. Tak to rozumně zvažte.

Skutečně si přeji, aby rok, který je před námi, byl pohodový, plný příležitostí a dobrých výsledků, aby lidé znovu našli svůj klid a ve tváři měli optimismus.

Na závěr mi tedy dovolte, abych vám všem popřál zdraví, pohodu, štěstí a úspěšný rok 2022.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies