logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Podnikatelé špatně nakládají s odpady

Publikováno 4.10.2023

Likvidace odpadů od některých podnikatelů zřejmě neprobíhá tak, jak má. Vedle kontejnerových stání se často objevuje odpad, který zjevně pochází od různých podnikatelů, například řemeslníků. Jednak jsou věci, odložené vedle kontejnerů, prakticky černou skládkou a za druhé mají podnikatelé jako původci odpadu, vznikajícího při podnikatelské činnosti, povinnosti při nakládání s nimi dle zvláštních právních předpisů, zejména podle zákona o odpadech. To se týká také ukládání odpadů ve sběrném dvoře společnosti Ekoltes.

Bohužel ale praktické poznatky ukazují, že některé podnikající fyzické osoby a právnické osoby platné právní předpisy v této oblasti nedodržují. Městský úřad se proto od ledna 2024 zaměří na důslednou kontrolu podnikatelů, spočívající zejména v dodržování jejich povinností při nakládání s odpady z podnikatelské činnosti. Městská policie se zároveň bude soustřeďovat na to, kdo a co ukládá u kontejnerových stání. Dopadení hříšníci mohou očekávat pokutu.

Již v současnosti věnuje městská policie zvýšenou pozornost dodržování pořádku u kontejnerových stání. U některých jim v tom významně pomáhají instalované kamery a v některých případech již byly občanům v souvislosti s nesprávným odkládáním odpadů mimo kontejnery následně uděleny pokuty.

Takto to občas  vypadá u kontejnerů. Papírové obaly napovídají, že nejde o běžný odpad z domácností. 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies