logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2018 - Přicházejí změny u pasů, občanských i řidičských průkazů

Publikováno 5.6.2018

Cestovní doklady a občanské průkazy je možné získat do 24 hodin. O řidičské průkazy nebudete muset žádat v místě bydliště. Tyto a další změny vstoupily v platnost již 1. července.

Cestovní doklady můžete mít  již druhý den

Od 1. července je možné získat pasy rychleji.  Nově může občan  požádat o vydání cestovního pasu ve dvou zkrácených lhůtách  a v pracovních dnech do 24 hodin nebo  do 5 pracovních dnů. Pro pas, vydávaný do 24 hodin, si ale bude muset dojet  do Prahy na ministerstvo vnitra. Dosud  bylo možné pas získat nejrychleji do 6 pracovních dnů. Nejrychlejší vyřízení pasu je ale také nejdražší. Zatímco dosud žadatel platil za urychlené vydání cestovního dokladu poplatek 4000 korun, (do 15 let 2000 korun), nyní   bude vydání cestovního dokladu do 24 hodin  stát 6000 korun (občan mladší 15  let ale zaplatí stále 2000 korun. Zato žádost o vydání pasu do 5 pracovních dní  bude o tisícovku levnější. Podrobnější informace naleznete v příloze 1.

Občanské průkazy jen s čipem a také rychleji

Od 1. července  jsou všechny občanské průkazy  vydávané jen s  kontaktním elektronickým  čipem a zdarma.  Na občanovi pak bude, zda si čip aktivuje. Dosavadní občanské průkazy zůstávají platné.

Také občanské průkazy bude možné získat rychleji, tedy  již do 24 hodin, případně do 5 pracovních dnů, stejně jako u pasů. Vyzvedávání takovýchto dokladů je obdobné jako u pasů. Potřebuji-li tedy občanský průkaz na druhý den, musím pro něj do Prahy. Podrobnosti naleznete v příloze 2.

Žádost o řidičský průkaz bude jednodušší

Zjednoduší se i žádosti o řidičské průkazy. O doklad nově lze žádat na úřadě v jakékoliv obci s rozšířenou působností. Je to výhoda pro občany, kteří dlouhodobě pobývají jinde, než mají trvalé bydliště, například studenti. Je nutné ale upozornit, že tam, kde si o řidičský průkaz požádáte, tam si ho také musíte vyzvednout

Změna se týká i fotografií. Vlastní papírové fotky už se nebudou moci využívat. Úřad si vaši fotku může stáhnout z registru ministerstva vnitra, například z žádosti o občanský průkaz. V případě že by taková fotografie nebyla k dispozici, nebo že by se aktuální podoba žadatele výrazně lišila od dostupné fotografie, přišlo by na řadu focení na přepážce.

V souvislosti s těmito změnami se ale budou zvyšovat poplatky z 50 na 200 korun u prvožadatelů a poplatek za zrychlené vyřízení do 5 pracovních dnů se zvýší z 500 na 700 korun. Povinná výměna například při ukončení platnosti průkazu bude i nadále zadarmo.

Podrobnosti naleznete v příloze 3.

 

Přílohy ke stažení

Změny - cestovní pasy (364,89 KB)

Změny - občanské průkazy (495,95 KB)

Změny - řidičské průkazy (1 746,79 KB)

Stáhnout vše

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies