logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2023 - Profesor Klánský posvětil nový klavír

Publikováno 17.10.2023

Nově opravený Koncertní sál, nový klavír a špičkový český klavírista. Toto spojení prosvítilo pondělní večer.  Nejuznávanější český klavírista současnosti, profesor Ivan Klánský, posvětil nový hranický klavír, s jehož výběrem také pomáhal. Jeho vystoupení předcházely projev starosty města Ing. Daniela Vitonského, ale také předchozího starosty Jiřího Kudláčka a uznávané klavírní pedagožky Moniky Tugendliebové. 

Profesor Ivan Klánský je laureát nejprestižnějších mezinárodních soutěží v Bolzanu, Neapoli, Lipsku, Varšavě, Fort Worthu, Barceloně nebo Santanderu. V současné době spojuje Ivan Klánský svou interpretační činnost s mimořádně úspěšnou prací pedagogickou a s významným působením v oblasti organizace hudebního života v Čechách. Je členem světově proslulého Guarneri tria Praha. V listopadu 2021 byl podruhé zvolen do funkce děkana Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze.

Z mnoha nahrávek stojí za zmínku například kompletní Smetanovo dílo na šesti kompaktech včetně skladeb nehraných nebo jen málo hraných a nahrávaných.

Profesor Klánský ale rozhodně není jednostranně zaměřen. Kdyby nebyl úspěšný klavírista, možná by byl světoznámý šachista, ostatně ani dnes bych vám šachovou partii s ním příliš nedoporučoval. V oblibě má také čísla a statistiky, velmi ho zajímá například bodování hudebních soutěží. Kromě toho má v oblibě cestování, mapy, kdysi byl i účastník automobilových rallye.  

V pondělí 16. října ale nechal vyniknout své klavírní umění. Zazněly skladby od Mozarta přes Beethovena, Schumanna až po jeho nejoblíbenějšího skladatele Chopina.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies