logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2019 - Bečva zahrozila, pak klesla na normální stav (video)

Publikováno 23.5.2019

Silné deště, zejména v Beskydech, začaly ve středu 22. 5. zvedat hladinu Bečvy. V Teplicích nad Bečvou dosáhla v noci na čtvrtek 3. stupně povodňové aktivity (SPA), od té doby klesala až pod 1. stupeň. (fotogalerie)

V Teplicích nad Bečvou Bečva stoupla nad úroveň 1. SPA (260 cm)  ve středu  16:10 a večer v 18:00 nad 2 SPA. Neustále stoupala a po půlnoci překročila 4 metrovou hranici 3. SPA. Maxima  426 cm dosáhla v půl páté ráno, od té doby zvolna klesala zpět ke 4 metrům. (úroveň 3. SPA)  Ve čtvrtek večer  kolem 8 hodiny klesla na 1. SPA (pod 330 cm), přes noc pokles pokračoval a před pátou hodinou ranní už byla na normálním stavu a pokles zatím stále pokračuje. 

V Hranicích vážnější škody nenastaly, ale momentálně nedoporučujeme používat cyklostezku Bečva směrem k Rybářům. V okolí byl jako obvykle zatopený sportovní areál v Ústí a část obce. Uzavřena je lávka přes Bečvu u osady Kamenec, protože se tam zaklínil mohutný kmen (viz foto).

Výše proti proudu je jak Vsetínská Bečva v Jarcové, tak i Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí zpět pod úrovní 1. SPA. 

Velička v Hranicích stoupala ve středu až do 13:20, kdy hladina kulminovala na 80 cm (1. stupeň povodňové aktivity je 110 cm). Od té doby se pohybovala na 77 - 79 cm, poté mírně klesla na 74 cm v 21 hodin. Ráno ve čtvrtek  byla na 68 cm a od té doby opět o pár centimetrů poklesla.

Podrobné informace o počasí a stavu na všech vodních tocích můžete zjistit na www.chmi.cz.

Přinášíme několik fotek ze čtvrtečního rána a pro ilustraci také srovnání, jak vypadala Bečva 17. května 2010.

Povodně v roce  2010

V roce 2010 Bečva vystoupala až na 642 cm a k přelití hrází chyběly centimetry. V Hranicích byla pod vodou místní část Rybáře. Zaplavena byla Kropáčova ulice, část Mostní, část Žáčkovy ulice  (pod jezem) Voda protekla také do Sadů Čs. legií.  Obyvatelé  podél  Bečvy  - ulice Mostní, spodní část Havlíčkova, Tyršova a Žáčkova měli vyhlášenou evakuaci. Z ulice Žáčkova bylo evakuováno  9 osob, další osoba musela být zachráněna. Jedna osoba byla zachráněna také z ulice Přísady. Profesionální a dobrovolní hasiči umísťovali k ohroženým objektům pytle s pískem (Kropáčova, Sady Čs. legií, Žáčkova). Vypomáhali i dobrovolní hasiči z okolních obcí. Celkem v Hranicích zasahovalo okolo dvaceti jednotek dobrovolných hasičů.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies