logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2019 - Oprava sochy Panny Marie je dokončena

Publikováno 11.11.2019

Oprava Sochy Panny Marie Bolestné na křižovatce Komenského a Hřbitovní ulice, která prošla důkladnou opravou, je dokončena. Socha byla zrestaurována a byly jí navráceny atributy, které jí náleží – meč a svatozář s 5 hvězdami. Byl jí navrácen kamenný pískovcový sokl podle dobových ikonografických podkladů. Dříve zde byl sokl i schody z umělého kamene, který nerespektoval počet schodů ani tvar.

V rámci restaurování bylo provedeno očištění sochy, výroba nového kamenného podstavce se schody, doplnění a pozlacení atributů sochy (meč a svatozář), doplnění narušených míst sochy, barevné retuše a obnova (repase) kovové ohrádky sochy.

Restaurování stálo celkem 368 000 Kč a z toho bylo 200 000 Kč poskytnuto z rozpočtu Ministerstva kultury ČR v rámci dotačního titulu Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pro rok 2019.

Socha Panny Marie Bolestné je barokní sochařské dílo z roku 1732. Socha je symbolicky umístěna směrem ke hřbitovu, hlavou s výrazem utrpení vzhlíží k nebi se sepjatými rukami na prsou.

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies