logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2022 - Třídu 1. máje zkrášlí nová zeleň a květinové záhony

Publikováno 18.5.2022

Nové stromy a květinové pásy ozdobí v letošním roce třídu 1. Máje a ulici Purgešova.  Úpravy začaly již v loňském roce a budou se postupně týkat několika méně vzhledných lokalit těchto ulic a mají za cíl zlepšit vzhled těchto míst a funkčnost ploch zeleně.  Ve většině případů půjde o úpravu ploch a vysazování trvalek a cibulovin. Zejména před obchodním domem Koloseum byly vysazeny ozdobné stromy.

Jedná se o 5 lokalit (Penny, Červená jídelna, ostrůvky u Ekoprogresu, naproti Slavie, Purgešova). Základní výsadba bude realizována nejpozději do 10. června. Druhová skladba je pestrá a realizátor (fa Zábojník) má rostliny od různých dodavatelů s postupnými dodávkami.

Na Třídě 1. máje bude upravován prostor před bývalým kinem, prostor před Červenou jídelnou a před Koloseem.Další lokalita je rozdělena na dvě části – jednou je napojení silnice I/47  za parkovištěm u Alberta, kde práce začaly již na podzim. Druhou částí  je prostor naproti restaurace Slavie, kde má být, kromě výsadby květin,  doplněna zeleň také o jednu  třešeň. Ta bude působit jako protiváha tmavých borovic, kdy kontrastně doplní jarní efekt kvetením a podzimní efekt vybarvením listů.  

Zbývající lokalitou je prostor před budovou Purgešova 1399, kde budou nevzhledná thuje a jalovec nahrazeny okrasnými třešněmi a prostor vyzdobí záhonky trvalek a cibulovin.

Mezi jídelnou a Koloseem je vysazováno 18 okrasných třešní. Jde o velkokvětou odrůdu prunus avium plena, která kvete v první fázi třešňových stromů sněhobílými, plnými květy na poměrně dlouhé období až 3 týdnů. Květy jsou sterilní, takže se hodí i do míst, kde si nemá být nepořádek z plodů. Opadavé listy jsou tmavě zelené a na podzim se barví do zlatavě oranžové a měděně červené. Tři třešně budou vysazeny před Červenou jídelnou a dalších 15 je již před Koloseem  Okrasné třešně opticky navážou na sakury , které již na Tř. 1 máje jsou. Nové okrasné třešně budou doplněny záhony trvalek a budou zde vysazeny i cibule dalších květin.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies