logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2017 - Na Staré radnici začala výstava Ličmanových

Publikováno 31.10.2017

Výstavu obrazů Antonína a Blanky Ličmanových pod názvem „Od abstrakce k realistické absurdnosti…“ zahájila vernisáž ve čtvrtek 26. října v 17 hodin ve výstavní síni Staré radnice v Hranicích. Vernisáž uvedl Pavel Nepala, návštěvníkům zpříjemnila slavnostní okamžiky cimbálová muzika Polajka. Výstava představuje minulou i současnou tvorbu Antonína Ličmana, v části výstavy jsou práce Blanky Ličmanové. Výstava potrvá do 31. prosince 2017. 

Vernisáž výstavy očima fotografa Jiřího Necida.

Malíř a grafik Antonín Ličman se narodil 7. listopadu 1946 v Hranicích, kde žije a tvoří.  Vystudoval propagační výtvarnictví a v tomto oboru pracoval do roku 1991. Od té doby se naplno věnuje volné tvorbě.

Jeho impresivně laděné obrazy zpočátku dotvářel malířskými špachtlemi. Motivem mu byly figurální kompozice, zátiší a malá městská zákoutí. Jeho tvorba se ale postupně přesouvala do abstrahovanější podoby.

Hlavním výrazovým prvkem jeho současných obrazů je linka, která mu umožnila abstraktně vyjádřit pohyb bodu v ploše, či prostoru, vztah k ostatním předmětům a zákonitostem, ukázala funkční propojení světa, jeho jevů a významů.

Jeho současné obrazy mají realistické pojetí. „Pro mě je tato změna uvolněním od tlaku přizpůsobovat se současným trendům výtvarného umění. Využívám té svobodné možnosti, dělat něco, co chci jen já,“ vyjádřil se malíř Antonín Ličman.

Antonín Ličman vystavuje od roku 1984 a je zastoupen v soukromých sbírkách v České republice, Slovenské republice, Rakousku, Německu, Švýcarsku, Dánsku, Velké Británii, USA a dalších zemí.

Ilustrátorka, grafička a výtvarnice Blanka Ličmanová se narodila 16. června 1938 v Hranicích. Po gymnáziu studovala výtvarné umění například u akademického malíře Miroslava Štolfy nebo u akademického malíře Jana Maria Najmra. Vystudovala také Umělecko-průmyslovou školu v Ostravě.

Pracovala jako kulturní pracovník v oboru lidové umělecké tvořivosti a také jako grafička v hranické tiskárně.
Ilustrovala převážně sbírky básní nejrůznějších autorů. Byla členkou Unie výtvarných umělců v Olomouci a později v Praze. Od roku 1990 byla na volném noze, pracovala střídavě ve svém ateliéru v Hranicích a na Vinohradech v Praze.

Její výtvarné dílo je poznamenáno vztahem k přírodě, hudbě, poezii a tanci. Zaměřovala se na figurální kresbu.
Blanka Ličmanová zemřela 19. září 2015 v Hranicích.

 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies