logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2018 - V sobotu se uklízely Hranice

Publikováno 11.4.2018

Úklidu města se v sobotu 7. dubna dopoledne i odpoledne věnovaly desítky dobrovolníků, od těch nejmladších, až po věkem mnohem zkušenější. Přívětivé počasí jim umožnilo ve vybraných lokalitách nasbírat okolo 200 pytlů odpadků i mnoho kuriozit. (video, fotogalerie). Město Hranice všem účastníkům sobotní akce děkuje.

Celorepubliková kampaň „Ukliďme svět - Ukliďme Česko“ probíhala v Hranicích ve dvou etapách po celý den. Uklízelo se ale i v Drahotuších. Dopoledne se v Zámecké zahradě sešlo přes padesát dospělých i dětí, jednotlivé skupinky dostaly pomůcky a mapky vytipovaných lokalit, které se až do 13 hodin snažily uklidit. Mezi nejnáročnější lokality patřilo okolí nákupního centra Kaufland, lokalita u Pískáče, Ludina nebo břehy Veličky u Domu dětí a mládeže. ( videoreportáž)

„U Pískáče jsme dokázali vyčistit pouze tak 20% břehu, cesty a volných ploch. S neúctou ke všem, po kterých uklízíme, musím konstatovat, že na úklid celé lokality jsme nestačili. Odhaduji to tak na další 4-5 dní ruční práce v trní a křovinách, kde je to samý plast, sklo a igelit.“ řekl starosta Jiří Kudláček, který se úklidu účastnil. „Vzal jsem si ponaučení. Budeme pravidelněji tipovat takové lokality a sestavovat pracovní skupiny za účasti pracovního úřadu. Snad tak společně vyčistíme město ještě lépe, dodal starosta, který také poděkoval všem účastníkům.

Odpolední úklid si vzal na starost spolek Živé Hranice.  „Odpoledne se nás sešlo asi 30 a 4 kočárky a 3 psi (věkové rozpětí 5 měsíců až 72 let). Pytle i rukavice, které jsme získali od organizátora, jsme plně využili, a zužitkovali jsme i ty, které nám zbyly z podzimní akce,“ uvedl Adam Purgert ze spolku Živé Hranice.

Odpolední parta se rozdělila do 5 skupin a zvládli pravý a levý břeh Bečvy, Kpt. Jaroše, Struhlovsko, okolí Ludiny - sráz u Hromůvky směrem ke Kauflandu, trasa kolem Malého nádraží a nespočet křoví a jiných ploch, které byly po cestě.

„Vojta Kulička nasadil vypůjčené broďáky a za 2,5 hodiny prošel jen cca 100 m Veličky, kdy z koryta vytáhl ty nejtěžší "skvosty" - 4x DVD přehrávač, plynovou masku, světlo od auta. Díky pomocnému vozidlu jsme měli možnost odklidit i velké a těžké věci jako třeba vysavač a další stará elektronika nebo mokré matrace. Pytlů a odpadu se nasbíralo skutečně mnoho, doplnil Purgert.

"Akci Ukliďme Hranice hodnotím určitě kladně, s velkým nadšením uklízely i děti. Radovaly se z každého odpadku, i když paradoxně bychom byli raději, kdyby jich po ulicích tolik nebylo. Uklízeli jsme lokalitu od Smozy k Albertu, kde byly vyloženě odpadky od školáků - svačiny, sáčky, rozbitá pravítka atd. A pak nejvýraznější lokalita za Polou u Ludiny - tam by se dalo ještě pokračovat, je tam taková mini skládka. Příště bych zařadila jednu skupinku vyloženě na dětská hřiště a vysbírala i přímo zámeckou zahradu," zhodnotila za Živé Hranice Alice Kočnarová

Akce bude celkově vyhodnocena ve dvoraně zámku v rámci výstavy ke Světovému dni životního prostředí, která se bude konat ve dnech od 5. 6.2018 do 15. 6.2018. Akci  pořádalo Město Hranice ve spolupráci se spolky Živé Hranice, z.s., Junák – český skaut, středisko Psohlavci Hranice, z.s., Liga lesní moudrosti – kmen Okwaho a Český rybářský svaz, z.s., místní organizace Hranice.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies