logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2022 -Ve Slavíči se měří rychlost

Publikováno 14.12.2022

Ve Slavíči na rušné čtyřproudové silnici I/47 město naistalovalo radar na úsekové měření rychlosti. Od ledna tak řidiči musí sundat nohu z plynu, jinak se jim jízda prodraží. Radar měří rychlost projíždějících vozidel v obou směrech a jízdních pruzích. Cena tohoto zařízení je 2,6 milionu korun.

 Čtyřproudá silnice ve Slavíči svádí hodně řidičů k překračování povolené padesátky a přecházení je tu, navzdory semaforům hodně rizikové.

Nasazení radaru na měření rychlosti projíždějících vozidel se městu Hranice za čtyři roky provozu osvědčilo. Řadu řidičů to donutilo dodržovat předepsanou rychlost. Pro srovnání, zatímco při zahájení provozu radaru bylo v Hranicích na hlavním tahu na Valašské Meziříčí denně zaznamenáváno okolo 500 případů překročení rychlosti, dnes se jedná zhruba o 20 přestupků denně. Přesto se jen za rok 2021 vybralo na pokutách více než 15 milionů korun.

Město má momentálně dva radary, zachycující okamžitou rychlost, které střídají několik stanovišť. Je to na Smetanově nábřeží (u křižovatky s ulicí Partyzánská), dále v sadech Čs. Legií, v ulici Žáčkova (u stadionu), v ulici K Nádraží v Drahotuších a ve Velké a Černotíně. Důvody pro umístění radaru na těchto místech byly obdobné. Časté nedodržování rychlosti, zároveň přecházející chodci, v případě Žáčkovy ulice zejména děti a mládež a také projíždějící cyklisté.  Připravujeme také radar na ulici Alešova (výpadovka na Potštát) a v místní části Valšovice. Budeme tak mít 8 míst a dva radary. Zároveň provádíme úsekové měření v Býškovicích a nově tedy i ve Slavíči.

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies