logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2021 - Vojáci oslavili 100 let vojenské akademie

Publikováno 5.11.2021

Vojáci si slavnostním nástupem připomněli sto let od vzniku Vojenské akademie v Hranicích. Ta vznikla v roce 1920 v areálu rakouských a později rakousko-uherských vojenských škol, které tu byly postaveny v letech 1853 – 1863. Ve čtvrtek 4. listopadu proto proběhl na Masarykově náměstí slavnostní nástup 7. mechanizované brigády a dalších jednotek. Oslavy měly kvůli koronaviru rok zpoždění. 

Vojenská akademie byla založena v roce  1920 v dnešních kasárnách gen. Zahálky, původně rozsáhlém areálu vojenských škol, vybudovaném v tehdejším Rakouském (později Rakousko-Uherském) císařství převážně v letech 1853 – 1863. Akademií prošlo v letech 1920 až 1950 osm tisíc absolventů a více než stovka generálů.

Dnes je v hranických kasárnách umístěno velitelství 7. mechanizované brigády a 71. mechanizovaný prapor „Sibiřský“. Slavnostního nástupu na Masarykově náměstí se ve čtvrtek 4. listopadu zúčastnili nejen vojáci 7. mechanizované brigády, ale také Vojenské akademie ve Vyškově, Univerzity obrany v Brně a Vojenské střední školy v Moravské Třebové.

Během slavnostního ceremoniálu obdržel 71. mechanizovaný prapor v Hranicích Záslužný kříž ministra obrany prvního stupně - jedno z nejvyšších armádních vyznamenání, které se většinou uděluje pouze jednotlivcům a jeho udělení celému útvaru je výjimečné. Hranický prapor jej obdržel za své působení v silách rychlé reakce NATO v posledních třech letech.
Součástí oslav bylo i položení věnců u památníku v kasárnách generála Zahálky.


 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies