logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2017 - Zavádí se nové parkovací automaty

Publikováno 22.12.2017

Systém placeného parkování v Hranicích byl na konci roku výrazně modernizován. K výměně parkovacích automatů došlo po jedenácti letech a lze konstatovat, že jejich schopnosti jsou výrazně vyšší než u starých parkomatů. Společnost EKOLTES Hranice, a.s. nainstalovala třináct nových parkomatů. Pro řidiče to bude znamenat rozšíření možností úhrady parkovného. Z pohledu správy města Hranice jde zároveň o první městský systém, který pracuje s konceptem tzv. Smart City a který bude v budoucnu dále rozšiřován a rozvíjen. Tyto moderní přístroje mají trochu jinou obsluhu, proto přinášíme návody, jak na ně.

Největší změna spočívá v tom, že se do parkomatu zadává SPZ vozidla. Díky tomu už lidé nemusí chodit s lístkem zpátky do auta, stačí když má člověk lístek u sebe.

Zaplatit parkovné lze nově čtyřmi způsoby

  1. Lze zaplatit klasicky pomocí mincí.
  2. Lze platit také bezkontaktní platební kartou.
  3. Třetí možnost pak představuje mobilní aplikace, pomocí které, je schopen řidič zaplatit pomocí dvou kliků. Aplikace s názvem ClickPark je volně ke stažení na GooglePlay i AppStore. Pokud je řidič zaregistrován v systému, tak mu deset minut před vypršením parkování přijde SMS s upozorněním a dotyčný si bude moci parkovací dobu snadno prodloužit.
  4. Pro uživatele, kteří nemají "chytrý" telefon nebo nechtějí využívat mobilní aplikace, je zachována možnost zaplatit prostřednictvím SMS

Jednodušší zpráva systému

 Správce parkovacího systému společnost Ekoltes také kvituje podstatně jednodušší správu celého systému. Nebude potřeba parkomaty obcházet a kontrolovat. Když například dojde papírová role na parkovací lístky, bude plný mincovník, nebo případně dojde k jiné softwarové, nebo hardwarové poruše, tak nám to automat sám nahlásí a technik přijede problém okamžitě vyřešit.

Výrazně se také zvýší možnost kontroly placení.

Městská policie bude schopná díky aplikaci zkontrolovat až padesát vozů za minutu. Případní neplatiči tak budou mnohem snáze odhaleni.

Návod k obsluze parkovacího automatu

Platba mincemi:

  1. Zmáčkněte bílé tlačítko (vlevo dole) „START ZADÁVÁNÍ
  2. Zadejte vaši RZ (registrační značku) a potvrďte zeleným tlačítkem „POTVRZENÍ OPERACE
  3. Vložte mince a potvrďte zeleným tlačítkem „POTVRZENÍ OPERACE
  4. Parkovací automat vytiskne parkovací lístek

Platba kartou:

  1. Zmáčkněte bílé tlačítko (vlevo dole) „START ZADÁVÁNÍ
  2. Zadejte vaši RZ (registrační značku) a potvrďte zeleným tlačítkem „POTVRZENÍ OPERACE
  3. Tlačítkem „+“ a „++“ přidáte cenu za parkovné, po zvolení doby parkování potvrďte zeleným tlačítkem „POTVRZENÍ OPERACE
  4. Přiložte bezkontaktní, nebo zasuňte kontaktní platební kartu
  5. Parkovací automat vytiskne parkovací lístek

Platba pomocí mobilní aplikace ClickPark:

Při platbě pomocí mobilní aplikace je do konce března 2018 poskytována sleva 30 %.  

Instalace aplikace:

Postup instalace a registrace uživatelského účtu:

  • Stáhněte si aplikaci do telefonu a spusťte.
  • Vytvořte si uživatelský účet: zadejte Vaší emailovou adresu a zvolte si heslo. Na tuto emailovou adresu bude odeslána zpráva a registrace jedním klikem bude dokončena.
  • Pro úhradu parkovného je nutné přiřadit k Vašemu účtu platební kartu, která má aktivované internetové platby. V menu Moje platební karty zvolte „Přidat platební kartu“. Okamžitě budete přesměrováni na bezpečnou online platbu, kde bude karta pomocí platby inicializační platby 1 Kč autorizována. Tím bude ověřena platnost a bezpečnost Vaší karty a systém bude plně připraven k bezpečnému používání dle standardu ČSOB. Částka 1 Kč bude vrácena zpět na Váš účet. Při úspěšné platbě je Váš účet spárovaný s Vaší platební kartou. Veškeré citlivé údaje jsou zabezpečené a uchovávané v systému ČSOB banky.

Vytvořte si účet

Potvrďte platební kartu

  • Registrujte platební kartu
  • Proveďte ověřovací platbu
  • Kartu si pojmenujte pro lepší orientaci

 Použití aplikace:

Nákup parkovacího lístku:

  • Nyní si zvolte místo a dobu parkování přes ikonku „Koupit lístek“ a potvrďte, zda s uvedenou částkou za parkovné souhlasíte a poté jednoduše přes zabezpečenou bránu proveďte úhradu. V případě potřeby jednoduše bez docházky k parkovacímu automatu prodlužte parkovací lístek.
  • Jakmile se Váš lístek blíží k expiraci, obdržíte notifikaci a můžete jej velmi jednoduše prodloužit přímo v mobilní aplikaci.

Plaťte za parkování

  • Vyberte požadované město
  • Zvolte požadovanou lokalitu pro parkování
  • Zvolte délku parkování a zakupte parkovací lístek

Aplikace disponuje též funkcí „Kde je moje auto“, která si spolehlivě zapamatuje poslední pozici Vašeho vozu.  Využít lze i navigaci z místa, kde se právě nacházíte přímo k vozidlu.

Aplikace Vám usnadní neustálé hledání mincí pro platbu parkovného a zároveň budete mít veškeré transakce uložené v jednotném systému. Kdykoliv si v klidu domova můžete vytisknout daňový doklad a nemusíte se obávat ztráty parkovacího lístku. Systém je dostupný nejen z mobilního telefonu, ale též z webového rozhraní.

Účet ClickPark

  • Svůj účet v aplikaci, změnu hesla, správu spárovaných platebních karet a přehled daňových dokladů můžete také obsluhovat přes webové rozhraní na adrese https://clickpark.cz
Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies