logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2020 - Den bez aut a Barevný den lákal na množství atrakcí (fotogalerie)

Publikováno 22.9.2020

Město Hranice se tradičně zapojuje do celoevropské propagační akce Den bez aut a Barevný den. V Hranicích proběhla tato akce na Masarykově náměstí dnes 22. září 2020, letos ji poprvé  připravilo Oddělení podpory rozvoje řízení města. Po celý den byl na náměstí bohatý program. Dopoledne bylo přizpůsoben žákům základních a mateřských škol a odpolední program byl zaměřen pro širokou veřejnost.

Proběhla prezentace vozidel na elektrický pohon včetně možností projížďky, vědomostní soutěže firmy EKO-KOM, nafukovací atrakce, hooverboard, popelářské autíčko. Městská policie Hranice nachystala dopravní soutěže.

Na náměstí se představila i elektrokola a elektrokoloběžky. Pro normální kola byla připravena jejich diagnostika a servis.  Zajímavou možností, jak se zbavit nepotřebných a zároveň pomoci dobré věci je akce „Kola pro Afriku“, kde bylo možné věnovat stará, pokažená nebo z jiného důvodu nepoužívaná kola žákům z Gambie. Naopak svoji zručnost a šikovnost jste si mohli vyzkoušet na funkčních speciálních a netradičních jízdních kolech. Další výzvou pro zájemce byly alko brýle, tedy simulační brýle pro chůzi a jízdu v opilosti mezi kužely.

Na akci se představilo také Městské evropské informační středisko Hranice a středisko Europe Direct Olomouc s kolem štěstí, zaměřeným na vědomostní soutěže, studentky Střední zdravotnické školy s ukázkami 1. pomoci. 
Zájemci se mohli dozvědět informace ohledně optimalizace MHD a Plánu udržitelné mobility. Pobyt na náměstí vám zpříjemnilo vystoupení hranické skupiny Gentlemen's Club SKA.
Akce Den bez aut má za cíl, podobně jako celý Evropský týden mobility, upozornit na problém stále rostoucí individuální automobilové dopravy ve městech a zatraktivnit lidem alternativu k této dopravě – jízdu veřejnou hromadnou dopravou, jízdu na kole či pěší dopravu. Řešením totiž není neustálé přidávání parkovacích míst, ale změna návyků nás, občanů.

Tato kampaň má proto za cíl zvýšit povědomí obyvatel o nutnosti ochrany klimatu a podnítit je k tomu, aby začali každý sám u sebe, drobnými každodenními opatřeními. Motto akce zní: Chytrá řešení pro vaši cestu.

Ve spolupráci s Odborem správy majetku proběhl spolu s touto akcí i tradiční Barevný den. Jde o zábavně vzdělávací akci o správném třídění odpadu největšího rozsahu pro veřejnost.

 

Přílohy ke stažení

Den bez aut (436,63 KB)

Stáhnout vše

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies