logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Město Hranice ruší Vánoční trhy

Publikováno 29.11.2021

Vzhledem k vyhlášení krizových opatření v rámci nouzového stavu se Adventní trhy na Masarykově náměstí v Hranicích ruší. Ruší se také kulturní vystoupení, na náměstí tak bude znít pouze reprodukovaná hudba. Také se zde můžete podívat na Halouzkův betlém, který byl letos rozšířen, využít Ježíškovu poštu a od 5. prosince si zabruslit na kluzišti. K situaci přinášíme vyjádření starosty města.

Vážení občané, přátelé,

jsem rozzlobený i smutný. Od počátku loňského roku jsme improvizovali, zachraňovali, zavírali, otvírali a přežívali v neustálém zmatku. Čas adventu i vánoční svátky v roce 2020 jsme prožili osamoceně a tak věřím, že jsme se všichni těšili na ty letošní. Vláda pana Babiše však do voleb nechala vše bez kontroly a nutných opatření, aby potřebné kroky náhodou neovlivnily volební výsledek.

Po volbách ale opět zavedla zvýšenou míru testování, aby se ukázalo, co již odborníci delší dobu signalizovali. Promořování populace je již nezastavitelné. Bohužel ještě v současné době máme přibližně 40% populace bez vakcíny a tak počet hospitalizovaných včetně lidí s vážným průběhem roste.

 Tuto informaci však měla vláda i ministerstvo zdravotnictví již v říjnu 2021 a tak je dnes víc než nezodpovědné vyhlásit nouzový stav dva dny před adventními svátky. Naše město, stejně jako ostatní, odvedlo kus práce na přípravě výzdoby města i na každodenním programu pro celé sváteční období. Nouzový stav, vyhlášený na poslední chvíli, bez signalizovaného předstihu a téměř bez jakékoli komunikace s veřejností, poškozuje významně nejen naše město ale i živnostníky, restaurace, hotely i řadu jiných hospodářských subjektů.

Dnes již téměř zbytečné rozhodnutí nás všechny bude stát nemalé finanční prostředky a je jasné, že se promítne negativně i do hospodaření státu.

Starosta, rada ani zastupitelstvo však nejsou revolučními orgány. Nejsme tu proto, abychom bojovali se svojí vládou. Nejsme tu ani proto, abychom hledali fígle, jak nedodržovat vládní nařízení, či ministerské vyhlášky. Jsme tu proto, abychom s chladnou hlavou pomohli řešit zdravotní situaci, ochranu obyvatel a v rámci možného vytvořili co nejlepší atmosféru letošního adventu.

Je nutné si uvědomovat, že i hranická nemocnice zajišťuje svůj provoz na hranici možností a oddělení JIP je bohužel využíváno na 100%. Výpomoc poskytuje armáda a odborný personál také nelze soustavně přetěžovat.

Za poslední dva roky jsme se toho hodně naučili a tak chci poděkovat všem, kteří neúnavně, odpovědně a nezištně plní své úkoly v této nelehké době. Snadné to není nikde, ve školách, ve službě městské policie, za úředními přepážkami, ve zdravotnictví ani v hospodářské oblasti. S trochou optimismu jsme však schopni situaci řešit.

Nemáme stánky, ale máme termosky. Restaurace jsou otevřené, není omezen volný pohyb osob, jsme schopni vytvořit potřebnou hudební kulisu a město si můžeme vyzdobit dle libosti. Podmínky provozu splňuje i dětské kluziště na náměstí TGM.

Zahajovací akce adventních trhů je výnosem nouzového stavu zakázána, ale my náš vánoční strom nebudeme rozsvěcovat tajně. Jeho výzdoba se rozzáří v pátek 3. 12. v 17 hod. Jsou to naše Vánoce, náš advent a naše svátky, tak si to nenechme zkazit.

Jiří Kudláček
starosta Hranic

Aktuální informace o kulturních akcích naleznete na  webu https://kultura-hranice.cz/ . Informace o omezeném  provozu Plovárny Hranice pak na www.aquaparkplovarnahranice.cz/ 

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies