logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Město si stěžuje na ministerstvo zdravotnictví

Publikováno 16.4.2020

Na nedostatek informací a jejich a zatajování si přímo na ministerstvo zdravotnictví stěžuje starosta města Hranic Jiří Kudláček.  Přes opakované výzvy neposkytuje krajská hygienická stanice městu potřebné údaje a to na základě nezákonného zásahu Ministerstva zdravotnictví, které svým pokynem zakázalo poskytovat informace obcím.

Celý text stížnosti

Toto bezdůvodné jednání ze strany ministerstva není na místě. Je třeba učinit maximum pro to, aby byli občané republiky ochráněni a zapojit orgány krizového řízení na všech úrovních. Ústřední orgány musí v této věci spolupracovat s obcemi, nikoliv konat tak, že obcím zamezí v přístupu k nezbytným údajům v poněkud sebestředné snaze ponechat si své výsostné postavení.

Proto starosta města Hranic jako zástupce veřejné samosprávy České republiky podává Ministerstvu zdravotnictví stížnost proti jeho postupu a navrhuje, aby byl pro předsedu krizového štábu ORP zrušen pokyn vedoucí k omezení poskytování informací o počtu, jménech a bydlištích osob nakažených onemocněním Covid-19, stejně jako osob s nařízenou karanténou, kdy pokynem se dosud řídí veškeré krajské hygienické stanice, které odmítají obce informovat. Trváme na zpřístupnění informací o osobách, kterým bylo onemocnění diagnostikováno, byla jim nařízena karanténa a rovněž dalších informacích o rozšíření koronaviru v příslušné oblasti, aby představitelé obcí mohly činit příslušné kroky tak, jak jim ukládá zákon a povinnost vůči občanům v aktuální situaci.

 

Přílohy ke stažení

Stížnost na MZ ČR (255,70 KB)

Stáhnout vše

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies