logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Vyzýváme - dejte se očkovat

Publikováno 15.11.2021

Ačkoliv má nemoc Covid-19 desítky tisíc přímých i nepřímých obětí a celkově tvrdě dopadá na naše životy, stále se nedaří přesvědčit velkou část populace, že nejlepší cestou, jak z toho ven, je očkování. Doporučují ho odborníci z celého světa, nejen české špičky.

Apel dosud neočkovaným, aby se dali očkovat proti kovidu 19 a předešli tak vážným následkům, vysílají i lékaři hranické nemocnice.  „Hranická nemocnice očkuje vakcínou Pfizer/Biontech, myslím si, že tou nejlepší, která na trhu je. Je bezpečná, takže vyzvěme lidi, ať se očkují,“ uvedl na jednání zastupitelstva města MUDr. Ctirad Polášek, kterého podpořil i MUDr. Ivan Sumara.

Vakcíny farmaceutických společností BioNTech/Pfizer a Moderna pracují na principu tzv. mRNA. Přestože jde o nový typ vakcín, na jejich vývoji se pracuje téměř 30 let. Nejedná se tedy o žádnou narychlo vyvinutou metodu. Složení vakcín prověřila a schválila Evropská léková agentura. Odborníci vyloučili možnost, že by očkování mohlo způsobit neplodnost, autizmus, změnit naši DNA nebo že je vakcína magnetická. Jsou to dezinformace.

Riziko závažnější zdravotní komplikace po očkování je naprosto mizivé, stejně jako u běžně prodávaných, i volně prodejných léků typu ibuprofen. Rychlý vývoj vakcín umožnila předchozí zkušenost vědců, kteří se zaměřili na výzkum různých druhů koronavirů a vývoj vakcín proti SARS a MERS. Do vývoje vakcín proti covidu-19 se pak zapojili vědci z celého světa s mimořádným nasazením.

Ani očkování sice nechrání stoprocentně proti nákaze, ale vakcíny chrání před těžkým průběhem onemocnění covid-19.  Ano, i očkovaní mohou skončit v nemocnici. Ale: „Očkovaní mají většinou delší dobu po ukončené vakcinaci a všichni mají řadu doprovodných chorob jako cukrovka, vysoký tlak, ischemické choroby, srdeční nemoci. Očkování u nich sice nezabránilo infikování, ale průběh je většinou mírnější,“ uvedl pro Seznam Zprávy přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno Petr Husa.

Efekt vakcíny potvrdil Seznamu i biochemik Jan Konvalinka: „Když máme 80procentní proočkovanost lidí nad 75 let a třetina pacientů na jednotkách intenzivní péče je v tomto věku, tak to pořád znamená, že očkování z 80 nebo 90 procent funguje. To se dá snadno spočítat.“

Očkování chrání nejen vás, ale i okolí – výrazně omezuje šíření nemoci. Problémem kovidu-19 není totiž jen nemoc samotná, ale také její vysoká infekčnost, čímž dokáže v krátké době zahltit nemocnice. Lékařská péče se tak nedostane na další nemocné, a ti pak zbytečně umírají. Například loni zemřelo asi o 10 000 diabetiků víc než v předchozích letech. Příčinu vidí odborníci právě v epidemii covidu-19

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies