logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Roční hlášení o odpadech

Publikováno 30.1.2023

Roční hlášení o odpadech podle zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech, v platném znění (dále též „zákon o odpadech“) a ohlašování souhrnných údajů o vozidlech s ukončenou životností a o odpadních elektrozařízeních podle zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, v platném znění (dále též „zákon o výrobcích s ukončenou životností“)

1. Identifikační číslo:

2. Kód:

3. Pojmenování (název) životní situace:

Roční hlášení o odpadech podle zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů (dále též „zákon o odpadech“) a ohlašování souhrnných údajů o vozidlech s ukončenou životností a o odpadních elektrozařízeních podle zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, ve znění pozdějších předpisů (dále též „zákon o výrobcích s ukončenou životností“)

4. Základní informace o životní situaci:

Podle ustanovení § 95 odst. 3 zákona o odpadech je původce odpadu, který vyprodukoval nebo nakládal v uplynulém kalendářním roce

  • s více než 600 kg nebezpečných odpadů,
  • s více než 100 tunami ostatních odpadů nebo
  • s odpadem perzistentních organických znečišťujících látek vymezeným vyhláškou č. 273/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, , ve znění pozdějších předpisů (dále též „vyhláška o podrobnostech nakládání s odpady“),

povinen zaslat do 28. února následujícího roku hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence za uplynulý kalendářní rok.

Podle ustanovení § 95 odst. 4 zákona o odpadech je provozovatel zařízení určeného pro nakládání s odpady, s výjimkou skladu odpadu podle bodu 12 přílohy č. 4 zákona o odpadech, a obchodník s odpady povinen zaslat do 28. února následujícího kalendářního roku hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence za uplynulý kalendářní rok. Provozovatel zařízení je povinen zaslat toto hlášení i v případě, že v zařízení nebylo po celý uplynulý kalendářní rok nakládáno s odpady, aniž by byl provoz zařízení celoročně přerušen. Hlášení nezasílá provozovatel zařízení a obchodník s odpady, jejichž provoz nebo činnost byly přerušeny po celý uplynulý kalendářní rok.

Podle ustanovení § 95 odst. 5 zákona o odpadech obec, která je povinna zaslat hlášení podle ustanovení § 95 odst. 3 tohoto zákona, zasílá do 28. února následujícího roku hlášení o obecním systému za uplynulý kalendářní rok.

Podle ustanovení § 66 odst. 2 zákona o odpadech je obec povinna zaslat každoročně do 28. února hlášení o komunitních kompostárnách provozovaných na jejím území.

Podle ustanovení § 66 odst. 1 písm. d) zákona o odpadech je provozovatel komunitní kompostárny povinen zaslat do 28. února následujícího kalendářního roku hlášení o množství zpracovaných rostlinných zbytků z údržby zeleně, zahrad a domácností v uplynulém kalendářním roce.

Podle ustanovení § 69 odst. 2 písm. d) zákona o výrobcích s ukončenou životností je zpracovatel odpadních elektrozařízení povinen zasílat hlášení o druzích a množství odpadů a o způsobech nakládání s nimi, pokud jde o převzatá odpadní elektrozařízení a o jiné odpady, za podmínek stanovených zákonem o odpadech.

Podle ustanovení § 108 odst. 1 písm. k) a § 109 odst. 2 písm. f) zákona o výrobcích s ukončenou životností jsou provozovatel zařízení ke sběru vozidel s ukončenou životností a zpracovatel vozidel s ukončenou životností povinni zasílat hlášení o druzích a množství odpadů a o způsobech nakládání s nimi, pokud jde o převzatá vozidla s ukončenou životností (a vozidla s ukončenou životností předaná ke zpracování) a o jiné odpady, za podmínek stanovených zákonem o odpadech a ve stanoveném rozsahu.

Uvedená roční hlášení se zasílají Ministerstvu životního prostředí (dále též „MŽP“) prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP) nebo datové schránky MŽP určené k plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí podle zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (viz dále).

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.):

Původce odpadu, tj. dle ustanovení § 5 odst. 1 zákona o odpadech každý, při jehož činnosti vzniká odpad, právnická nebo podnikající fyzická osoba, která provádí úpravu odpadů nebo jiné činnosti, jejichž výsledkem je změna povahy nebo složení odpadu, nebo obec od okamžiku, kdy osoba odloží odpad podle § 59 a 60 na místo obcí k tomuto účelu určenému. (V souladu s ustanovením § 15 odst. 1 zákona o odpadech se povinnost zasílat roční hlášení o odpadech nevztahuje na nepodnikající fyzickou osobu, která je původcem odpadu).

Provozovatel zařízení určeného pro nakládání s odpady, přičemž zařízení určená pro nakládání s odpady jsou vymezena ustanovením § 11 odst. 1 písm. r) zákona o odpadech. (Podle zákona o výrobcích s ukončenou životností konkrétně také zpracovatel odpadních elektrozařízení, provozovatel zařízení ke sběru vozidel s ukončenou životností a zpracovatel vozidel s ukončenou životností.)

Obec, pokud má povinnost zaslat hlášení dle ustanovení § 95 odst. 5 zákona o odpadech nebo pokud jsou na jejím území provozovány komunitní kompostárny.

Provozovatel komunitní kompostárny, přičemž komunitní kompostování je definováno ustanovením § 65 odst. 1 písm. a) zákona o odpadech.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace:

Ohlašování blíže upravují ustanovení § 27 a 28 a dále ustanovení § 56 vyhlášky č. 273/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů.

Podle přechodného ustanovení § 80 odst. 4 vyhlášky o podrobnostech nakládání s odpady se v letech 2021 až 2024 průběžná evidence vede a roční hlášení za tento rok se podává podle požadavků vyhlášky č. 383/2001 Sb. ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti zákona o odpadech. Pokud bude roční hlášení ohlášeno v souladu s požadavky vyhlášky č. 383/2001 Sb. ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti zákona o odpadech, považují se všechny údaje, které jsou součástí ročního hlášení podle § 27, za ohlášené. V letech 2021 až 2024 se nevede průběžná evidence odpadů podle přílohy č. 14 k této vyhlášce.

Vyhláška č. 383/2001 Sb. ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti zákona o odpadech řeší ohlašování zejména v ustanovení § 22.

Ohlašování souhrnných údajů o vozidlech s ukončenou životností blíže upravuje ustanovení § 5 vyhlášky č. 345/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s vozidly s ukončenou životností, ve znění pozdějších předpisů. Podle ustanovení § 10 odst. 3 citované vyhlášky se v letech 2021 až 2024 průběžná evidence vede a roční hlášení za daný rok se podává podle přílohy č. 7 k této vyhlášce.

Ohlašování souhrnných údajů o odpadních elektrozařízeních blíže upravuje ustanovení § 22 vyhlášky č. 16/2022 Sb., o podrobnostech nakládání s některými výrobky s ukončenou životností, ve znění pozdějších předpisů. Podle ustanovení § 33 odst. 2 citované vyhlášky zpracovatelé odpadních elektrozařízení vedou do konce roku 2024 průběžnou evidenci o odpadních elektrozařízeních a jiných odpadech a způsobech nakládání s nimi a podávají hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence za roky 2021 až 2024 podle požadavků vyhlášky č. 352/2005 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti zákona o odpadech. Pokud bude hlášení ohlášeno v souladu s požadavky vyhlášky č. 352/2005 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti zákona o odpadech, považují se všechny údaje, které jsou součástí hlášení podle § 22 odst. 3, za ohlášené.

Hlášení se podává prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP) nebo datové schránky MŽP určené k plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí.

Hlášení dle ustanovení § 95 odst. 3 až 5 zákona o odpadech kontroluje a zpracovává obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa provozovny, podle místa vzniku odpadu v případě vzniku odpadu mimo provozovnu, podle místa zařízení určeného pro nakládání s odpady, podle místa nakládání s odpadem v případě mobilních zařízení k úpravě nebo využití odpadu a podle sídla provozovatele nebo obchodníka s odpady v případě mobilních zařízení ke sběru odpadu nebo obchodníků s odpady. Obecní úřad obce s rozšířenou působností hlášení kontroluje a zpracovává do 30. dubna kalendářního roku následujícího po kalendářním roce, za který je hlášení podáváno.

Hlášení dle ustanovení § 66 odst. 1 písm. d) a odst. 2 zákona o odpadech kontroluje obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa komunitní kompostárny do 15. dubna kalendářního roku následujícího po kalendářním roce, za který je hlášení podáváno.

7. Jakým způsobem zahájit řešení životní situace:

Podáním hlášení prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP) nebo datové schránky MŽP určené k plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Více informací k tomuto systému je k dispozici na webu http://www.ispop.cz/.

8. Na které instituci životní situaci řešit:

Systém ISPOP je ve vlastnictví Ministerstva životního prostředí (MŽP) a jeho provozovatelem je Česká informační agentura životního prostředí (CENIA). Více informací o CENIA, včetně kontaktů na pracovníky CENIA, naleznete na webu http://www.cenia.cz/.

Pro správní obvod obce s rozšířenou působností Hranice je kontrole a zpracování ročních hlášení o odpadech příslušným úřadem Městský úřad Hranice, odbor stavební úřad, životního prostředí a dopravy, Pernštejnské nám. 1, 753 37 Hranice.

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit:

Kde: Městský úřad Hranice, Pernštejnské nám. 1, 753 37 Hranice

S kým: Odbor stavební úřad, životního prostředí a dopravy, oddělení životního prostředí – odpadové hospodářství, Ing. Petra Bělíková, 581 828 350, petra.belikova@mesto-hranice.cz

Kdy: ve dnech pondělí, středa od 7,50 – 17,00 hod.
V ostatní dny po předchozí telefonické domluvě.

10. Jaké doklady je nutné mít sebou:

Průběžná evidence odpadů, předvyplněný formulář, příp. podklady pro jeho vyplnění.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici:

Formuláře stanovují prováděcí vyhlášky k zákonu o odpadech (viz výše). Pro přenos hlášení musí být dodržen datový standard vydaný Ministerstvem životního prostředí (MŽP).

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit:

Bez správního poplatku.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení:

Příslušné povinné osoby (původci odpadů, provozovatelé zařízení určených pro nakládání s odpady, obce atd.) podávají roční hlášení o odpadech vždy do 28. února kalendářního roku následujícího po kalendářním roce, za který je hlášení podáváno.

Městský úřad Hranice hlášení kontroluje a zpracovává:

  • do 15. dubna kalendářního roku následujícího po kalendářním roce, za který je hlášení podáváno, v případě hlášení dle ustanovení § 66 odst. 1 písm. d) a odst. 2 zákona o odpadech;
  • do 30. dubna kalendářního roku následujícího po kalendářním roce, za který je hlášení podáváno, v případě hlášení dle ustanovení § 95 odst. 3 až 5 zákona o odpadech.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace:

  • Městský úřad Hranice, odbor stavební úřad, životního prostředí a dopravy, oddělení životního prostředí
  • Ministerstvo životního prostředí

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány:

Povinnosti vyplývající pro příslušné povinné osoby ze zákona o odpadech a ze zákona o výrobcích s ukončenou životností, zejména vedení průběžné evidence dle části třetí zákona o odpadech v souladu s příslušnými prováděcími právními předpisy.

16. Elektronickou službu, kterou lze využít:

Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP) – http://www.ispop.cz/.

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje:

  • zákon č. 541/2020 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů
  • zákon č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, ve znění pozdějších předpisů
  • zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
  • zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů

18. Jaké jsou související předpisy:

  • vyhláška č. 8/2021 Sb., o Katalogu odpadů a posuzování vlastností odpadů (Katalog odpadů), ve znění pozdějších předpisů
  • vyhláška č. 273/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů
  • vyhláška č. 345/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s vozidly s ukončenou životností, ve znění pozdějších předpisů
  • vyhláška č. 16/2022 Sb., o podrobnostech nakládání s některými výrobky s ukončenou životností, ve znění pozdějších předpisů

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují:

Žádné opravné prostředky.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinnosti:

Nesplnění povinnosti zaslání ročního hlášení o odpadech je přestupkem dle zákona o odpadech, resp. dle zákona o výrobcích s ukončenou životností.

Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku dle ustanovení § 121 odst. 4 písm. d) zákona o odpadech tím, že v rozporu s § 95 odst. 3 nezašle ve stanovené lhůtě a ve stanoveném rozsahu hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence. Za uvedený přestupek lze uložit pokutu do 1000000 Kč.

Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku dle ustanovení § 121 odst. 4 písm. e) zákona o odpadech tím, že v rozporu s § 95 odst. 4 nezašle ve stanovené lhůtě a ve stanoveném rozsahu hlášení souhrnných údajů z průběžné evidence. Za uvedený přestupek lze uložit pokutu do 1000000 Kč.

Obec se dopustí přestupku dle ustanovení § 122 odst. 1 písm. g) zákona o odpadech tím, že v rozporu s § 95 odst. 5 nezašle ve stanovené lhůtě a ve stanoveném rozsahu hlášení o obecním systému. Za uvedený přestupek lze uložit pokutu do 200000 Kč.

Obec se dopustí přestupku dle ustanovení § 122 odst. 1 písm. f) zákona o odpadech tím, že nezašle hlášení o komunitních kompostárnách provozovaných na jejím území podle § 66 odst. 2. Za uvedený přestupek lze uložit pokutu do 200000 Kč.

Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku dle ustanovení § 121 odst. 2 písm. r) bodu 4 zákona o odpadech tím, že jako provozovatel komunitní kompostárny nesplní ohlašovací povinnost podle § 66 odst. 1 písm. d). Za uvedený přestupek lze uložit pokutu do 1000000 Kč.

Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku dle ustanovení § 125 odst. 2 písm. m) zákona o výrobcích s ukončenou životností tím, že poruší některou z povinností při zpracování výrobků s ukončenou životností nebo v souvislosti s ním stanovených mj. v § 69 odst. 2. Za uvedený přestupek lze uložit pokutu do 5000000 Kč.

Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku dle ustanovení § 125 odst. 2 písm. w) zákona o výrobcích s ukončenou životností tím, že jako provozovatel zařízení ke sběru nebo zpracování vozidel s ukončenou životností nesplní některou z povinností stanovených mj. v § 108 odst. 1 a § 109 odst. 2. Za uvedený přestupek lze uložit pokutu do 5000000 Kč.

21. Nejčastější dotazy:

---------

22. Další informace:

Ministerstvo životního prostředí 03.01.2022 spustilo nový Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) a Centrální registr životního prostředí (CRŽP). Původní systém ISPOP přestal být provozován 15.12.2021, do nového systému však byla přenesena hlášení za rok 2018 a novější.

Nový systém ISPOP je dostupný i nadále na adrese http://www.ispop.cz/.

Bližší informace jsou dostupné na těchto webových stránkách:

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů nebo v jiné formě:

Ze zákona o odpadech, zákona o výrobcích s ukončenou životností a příslušných prováděcích právních předpisů, s ohledem na zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

24. Související životní situace a návody, jak je řešit:

----------

25. Za správnost popisu odpovídá útvar:

Městský úřad Hranice, odbor stavební úřad, životního prostředí a dopravy

26. Kontaktní osoba:

Ing. Petra Bělíková, 581 828 350, petra.belikova@mesto-hranice.cz

27. Popis je zpracován podle právního stavu ke dni:

01.01.2023

28. Popis byl naposledy aktualizován:

05. 02. 2024

29. Datum konce platnosti popisu:

Bez omezení

30. Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace:

------------

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies